Preview: CorelDraw Graphics Suite X5

Preview: CorelDraw Graphics Suite X5

Redactie Baaz

CorelDraw Graphics Suite X5 is uit. De redactie van Baaz hield de mogelijkheden van het grafische pakket voor professionals tegen het licht.

CorelDraw Graphics Suite X5 biedt volgens de fabrikant meer dan vijftig nieuwe en verbeterde functies, zoals in het beheer van ontwerpelementen en kleurenbeheer, webafbeeldingen, een groot aanbod aan leermiddelen en meer basismateriaal.

Eind maart zijn de dozen met software in de winkel te koop, maar nu kun je via www.coreldraw.com/nl/al de nieuwste software of een probeerversie downloaden.

Alvast handig voor bedrijven met meer nationaliteiten onder het personeel: de suite is behalve het Nederlands ook verkrijgbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Braziliaans-Portugees.

Connect

Met X5 wordt het gebruikers gemakkelijk gemaakt om content te vinden en te openen. Corel Connect is een geheel nieuwe, ingebouwde toepassing die wordt gesynchroniseerd met CorelDraw en Corel Photo Paint, zodat gebruikers snelle toegang krijgen tot de inhoud op een computer, een netwerk of externe harde schijf.

Traditioneel heeft de grafische software veel eigen materiaal: 10.000 cliparts en digitale afbeeldingen, 1000 digitale foto’s in hoge resolutie (royalty-vrij), 1000 OpenType-lettertypen (inclusief Windows Glyph List 4 (WGL4) en lettertypen voor gravures), 2000 voertuigsjablonen en 350 'gewone' sjablonen.

Verbeterde functies

De suite biedt nieuwe en verbeterde functies, zoals het B-gleufgereedschap, bijgewerkte artistieke media, schaalbare pijlkoppen, een verbeterd verbindingsgereedschap en afmetingsgereedschap en het nieuwe segmentafmetingsgereedschap. Daarnaast is het maasvullinggereedschap verbeterd, zodat gebruikers voorwerpen met een vulling in meerdere kleuren kunnen maken waarin de kleurovergangen vloeiender zijn.

Met de nieuwe tools voor webafbeeldingen kunnen gebruikers rechtstreeks werken in bitmapmodus, waarbij ze pixels gedetailleerd kunnen weergeven en mogelijkheden hebben om een voorbeeld van hun werk te bekijken voordat ze het online publiceren.

Kleurbeheersysteem

Het kleurbeheersysteem is eveneens vernieuwd. Zo zijn pipetten toegevoegd aan verschillende kleurdialoogvensters, kleurenpaletten en kleurselectors in het hele product, zodat gebruikers over snellere en handigere manieren beschikken om kleurvoorbeelden te verzamelen.

Voor wie nog weinig ervaring met het product heeft, is er een hardcoverhandboek vol technieken en tips. Voorts levert Corel twee uur aan studielesvideo's mee.

Prijs

CorelDraw wordt al 20 jaar gebruikt, vooral voor de productie van reclame- en bewegwijzeringsborden, grafische vormgeving, mode- kledingindustrie en de drukkerijwereld. CorelDraw Graphics Suite X5 is verkrijgbaar voor 599 euro voor de volledige versie of 299 euro voor de upgradeversie (prijzen excl. btw). Het product kan vanaf nu als elektronische softwaredownload (ESD) worden gekocht op www.corel.com.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie