Positieve cijfers over economische groei zorgen voor jubelstemming

Positieve cijfers over economische groei zorgen voor jubelstemming

Redactie Baaz
Het Centraal PlanBureau voorspelt dat de economische groei volgend jaar aanhoudt en waarschijnlijk harder groeit dan eerder werd verwacht. Reden voor zowel kamerleden als belangenorganisaties om op te roepen tot lastenverlaging.

Volgens de vandaag verschenen voorlopige raming van het CPB groeit onze economie in 2016 met 2,4 procent, waar dit cijfer eerder nog op 2,1 procent werd geschat. De economische groei voor dit jaar blijft met 2 procent wel gelijk. Met deze voorlopige raming loopt het CPB vooruit op de Macro-Economische Verkenning die het jaarlijks op Prinsjesdag presenteert. Het CPB heeft in de cijfers al rekening gehouden met de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard die het kabinet voor de zomer aankondigde. Volgens het CPB zullen deze plannen, waarvoor nog steun benodigd is bij de oppositie in de Tweede Kamer, een positief effect hebben op het consumentenvertrouwen, wat weer positief nieuws is voor ondernemers.

Oproep tot lastenverlichting

De positieve verwachtingen zijn voor partijen in de Tweede Kamer reden om tot verdere lastenverlichting en in het geval van D66 zelfs tot belastinghervormingen op te roepen. Ook vakcentrale FNV grijpt de positieve geluiden aan om op te roepen om meer perspectief te bieden aan werkeloze Nederlanders. Volgens de cijfers van het CPB neemt die werkeloosheid volgend jaar ook af, van 6,9 procent dit jaar naar 6,7 procent in 2016. Als laatste laat het CPB weten dat de wereldhandel het komende jaar waarschijnlijk ook flink aantrekt. De afgelopen maanden stond deze onder druk, vooral door tegenvallende handel in Azië en de Verenigde Staten.

De definitieve cijfers worden op Prinsjesdag dit jaar bekend gemaakt, wanneer het kabinet ook met een nieuwe begroting op de proppen komt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie