Politici staan innovatie in de weg

Redactie Baaz
Bedrijven die willen (blijven) innoveren, groeien en een plek willen verwerven op het internationale toneel, hebben behoeft aan een stabiele politieke omgeving. In dit kader kun je momenteel moeilijk om Belgi heen. Wat daar gebeurt blijft me verbazen.

Op dit moment zijn tegengestelde opvattingen van Vlamingen en Walen met betrekking tot staatshervorming de oorzaak van de zoveelste regeringscrisis: premier Leterme (foto boven) heeft gisteren opnieuw zijn ontslag ingediend. Zoveel ogenschijnlijk tegengestelde belangen in een land van een dergelijke - geringe - omvang. Hoewel zijn de belangen nou zo tegenstrijdig, of is er gewoon sprake van een kinderachtige behoefte om niet met elkaar tot overeenstemming te willen komen? Is het niet gewoon een kwestie van de aanwezigheid van een overmatige dosis emotie die de Belgen parten speelt? Hoe het ook zij, het resultaat is niet fraai. Het feit dat de Belgische regering wederom is afgetreden leidt niet alleen tot onrust in directe zin, maar inmiddels is men hard op weg naar een structurele imagoschade. En dan bedoel ik niet de betreffende politici, maar schandalig genoeg het land en daarmee het Belgische bedrijfsleven.

Politici zijn onder meer aangesteld om ondernemingen te voorzien van een klimaat waarin gewerkt kan worden en vooruitgang kan worden geboekt. Politiek gekrakeel is van allen tijde en heeft beslist een functie. Maar het mag nooit in de weg staan aan innovatie en economische vooruitgang en dat dreigt hier helaas te gebeuren.

Over de auteur
Eduard Schaepman is algemeen directeur van Regus Benelux, de grootste verhuurder van flexibele kantoorruimte te wereld. Hij schrijft deze weblog op persoonlijke titel.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie