Planon verrijkt hoofdkantoor met een living lab: de Innovation Campus

Planon verrijkt hoofdkantoor met een living lab: de Innovation Campus

MVO
Redactie Baaz
Showcase van de werkplek van de 21ste eeuw: het kantoor als clubhuis

Op 2 juli heeft Planon officieel zijn inspirerende Innovation Campus in Nijmegen geopend. Dit ruime, slimme en duurzame kantoorgebouw is een waardevolle uitbreiding van Planons hoofdkantoor in Nijmegen. Het is een toonbeeld van de expertise en visie van het bedrijf en een showcase van het kantoor van de 21ste eeuw. 

Planon is marktleider in de digitalisering van gebouwbeheeractiviteiten, met meer dan 2.500 gerenommeerde klanten verspreid over de hele wereld. Door zijn jarenlange ervaring is Planon volledig op de hoogte van de recente en toekomstige uitdagingen voor kantooromgevingen en onderkent daardoor het belang van een duurzame werkplek met geavanceerde technologische mogelijkheden. De inzichten, kennis en visie van de organisatie zijn in praktijk gebracht met de realisatie van een ‘Innovation Campus’ in een gebouw naast het bestaande hoofdkantoor van Planon.

Planon heeft dit gebouw getransformeerd tot een omgeving die samenwerking bevordert en dient als een inspiratiebron voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van gebouw- en werkplektechnologie. De Innovation Campus herbergt ook een grote, nieuwgebouwde ‘biofiele’ kas van glas en staal, die het huidige hoofdkantoor en het nieuwverworven gebouw met elkaar verbindt. Deze ‘Planon Jungle’ fungeert als een esthetisch aangename en uitnodigende groene ontmoetingsruimte. De Innovation Campus biedt ook voorzieningen zoals een bar, een fitnessruimte en een moestuin om sociale interactie, gezondheid en welzijn te bevorderen.

Energieneutraal

Door zonnepanelen, warmtepompen en een nog geplande WKO-installatie kan het gebouw bijna energieneutraal worden. De Rijksoverheid streeft naar een volledig energieneutrale omgeving in 2050 en Planon is vastbesloten om deze ontwikkeling een stap voor te blijven. “Planon groeit jaarlijks met 15 tot 20 procent en ons team breidt zich snel uit”, zegt Pierre Guelen, CEO van Planon. “Medewerkers zijn onze topprioriteit en dat willen we zo houden. Volgens ons kan de Innovation Campus onze community een interessante nieuwe impuls geven die inspireert en motiveert.” Pierre vervolgt: “Zelfs na de COVID-19-pandemie zullen veel mensen thuis blijven werken. Als ze naar kantoor komen, willen we ze een goed gevoel geven in een omgeving die samenwerking, innovatie en succes bevordert. Planon ziet het kantoor dus als een soort clubhuis. We willen dat onze mensen blij zijn als ze weer een dag naar kantoor kunnen gaan.”

“Uit onderzoek blijkt dat gelukkige en tevreden medewerkers creatiever en productiever zijn”, zegt Wanda Stoop-Zijlstra, VP Human Resources bij Planon. “Daarom hechten we veel belang aan het welzijn van onze collega’s en blijven we investeren in ontwikkelingen die de motivatie bevorderen, bijvoorbeeld via onze Innovation Campus. We zijn blij te zien hoe inspirerend dit is voor onze community.”

Het kantoor als ‘living lab’

“Onze nieuwe campus staat helemaal in het teken van innovatie,” zegt Rick Coenen, Manager Innovation Lab bij Planon. “De campus bevat de nieuwste gebouw- en werkplektechnologieën, waaronder sensoren die continu het gebouwgebruik meten en data op het gebied van gezondheid (bijvoorbeeld CO2-niveaus) verzamelen. Hierdoor creëren we niet alleen een gezonde en duurzame werkplek, maar kunnen we ook de onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden optimaliseren. Dankzij realtime inzicht hoeven we bijvoorbeeld alleen de kantoren en vergaderruimten schoon te maken die daadwerkelijk zijn gebruikt. Data speelt een cruciale rol op onze slimme campus.

Het kantoor is een living lab, waarmee we de mogelijkheden van innovatieve gebouwtechnologie laten zien, zowel nu als in de toekomst. We proberen nieuwe ideeën uit en experimenteren met nieuwe en bestaande technologieën. Dat doen we samen met start-ups, studenten en met onze klanten en partners, waardoor samenwerking en cocreatie worden gestimuleerd.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie