'Pinnen ook goedkoopst bij kleine betalingen'

Redactie Baaz
Pinbetalingen zijn de laatste jaren steeds goedkoper geworden, terwijl contant betalen alleen maar duurder wordt.

Per jaar kan Nederland tot 110 miljoen euro besparen als consumenten vaker met de pinpas betalen, k bij kleine bedragen. Dat schrijft De Nederlandse Bank (DNB) donderdag in zijn kwartaalbericht.

'Kleine winkeliers denken vaak dat ze meer geld kwijt zijn aan pintransacties, omdat de kosten daarvan zichtbaarder zijn dan de kosten bij contante betalingen', aldus een woordvoerder van De Nederlandse Bank. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor het Midden en Kleinbedrijf blijkt echter dat pinnen ook voor hen het goedkoopst is.

Goedkoper
De kosten van pintransacties zijn gedaald door het goedkoper worden van computers, lagere kosten voor telefonie en het efficintere gebruik van de infrastructuur. Hierdoor hebben veel banken de laatste jaren al de tarieven voor het pinnen verlaagd.

Winkeliers kunnen het pingedrag van klanten benvloeden door te stoppen met het rekenen van een tarief als zij lage bedragen willen afrekenen. Door het wegvallen van het pintarief, raakt de gedachte dat de pinpas vooral voor hoge bedragen bedoeld is op de achtergrond. Hierdoor zouden consumenten hun betaalgewoonten aan kunnen passen.

Momenteelbrengt een vijfde van de winkeliers bij kleine pinbedragen nog een tarief in rekening.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie