PEUGEOT Sport: 40 jaar innovatie en succes

PEUGEOT Sport: 40 jaar innovatie en succes

Redactie Baaz

PEUGEOT Sport viert in oktober 2021 zijn veertigste jubileum. Met de oprichting van Peugeot Talbot Sport in oktober 1981 werd het begin gelegd van PEUGEOT Sport. Sindsdien neemt PEUGEOT Sport met succes deel aan topkampioenschappen en -competities in de autosport over de hele wereld. In de afgelopen vier decennia heeft het Franse merk zich met enkele van de meest iconische auto's in de handen van uitzonderlijke coureurs in de kijker gespeeld als een serieuze speler in de circuitracerij en rallysport

Sinds de overwinning in 's werelds eerste, getimede evenement – de Parijs-Bordeaux-Parijs wegrace in 1895 – maakt PEUGEOT Sport gebruik van autosport om technologie verder te ontwikkelen. Met de deelname aan het Hypercar-programma in het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) met de onlangs onthulde PEUGEOT 9X8 begint PEUGEOT Sport aan een vijfde decennium op het wereldtoneel van de autosport. Het doel: een nieuw glorieus hoofdstuk toevoegen aan het sportieve avontuur dat in oktober 1981 begon.

Mobiliteit van morgen

Statistieken kunnen soms niet meer dan symbolisch zijn, maar het valt niet te ontkennen dat PEUGEOT Sport veel meer klinkende overwinningen heeft behaald dan het aantal jaren dat is verstreken sinds de oprichting in oktober 1981, en een record heeft gesmeed dat boekdelen spreekt voor het team voortdurende kwaliteit en oordeelkundige sportstrategie. "Motorsport biedt de auto-industrie een uitzonderlijk technologisch laboratorium voor het versnellen van onderzoek en vooruitgang", meent Linda Jackson, CEO van PEUGEOT. “Voor ons merk speelt het een essentiële rol bij de uitrol van onze modellen en onze plannen voor de mobiliteit van morgen. De 40 jaar in de autosport van PEUGEOT Sport hebben niet alleen een lange lijst van overwinningen en titels opgeleverd, maar ze zijn ook een bron van echte trots geweest. Het is dit erfgoed dat ons leidt en vooral als springplank dient voor verdere veroveringen, zowel vandaag als in de toekomst.”

Gemaakt door Jean Todt en aanvankelijk bekend als Peugeot Talbot Sport, heeft PEUGEOT Sport talloze iconische auto's geproduceerd, waaronder de gedenkwaardige 205 T16, 405 T16, 206 WRC, 306 Maxi en 905, meer recentelijk gevolgd door de 908, 208 T16 Pikes Peak, 2008 DKR, 3008 DKR, 208 WRX en nu de revolutionaire 9X8 die klaar staat om een ​​centrale rol te spelen in het elektrificatieplan van PEUGEOT, terwijl hij tegelijkertijd de nauwe banden belichaamt tussen de sportieve tak van het merk en het ontwerpteam.

Overwinningen PEUGEOT Sport

In de afgelopen 40 jaar zijn de mannen en vrouwen bij PEUGEOT Sport met succes de uitdaging aangegaan van zoveel legendarische evenementen op zowel wereld- als nationaal niveau, en het is hun passie en professionaliteit - twee fundamentele waarden - die het huidige team blijven inspireren.

Terugkijkend op de decennia roept onvermijdelijk beelden op van PEUGEOT Sport op weg naar titels en overwinningen in de FIA ​​World Rally en World Rallycross Championships, op de beroemde Dakar Rally, in de 24 uur van Le Mans en op de Pikes Peak 'Race to de Clouds' International Hill Climb, evenals in circuitraces in Frankrijk en elders, plus Formule 1-podia als motorleverancier, et cetera.

De belangrijkste motorsportprestaties van PEUGEOT Sport sinds 1981 zijn onder meer:

  • 5 World Rally Championship-fabrikantentitels, in 1985, 1986, 2000, 2001 en 2002;
  • 4 World Rally Championship Drivers' crowns, met Timo Salonen, Juha Kankkunen en Marcus Grönholm (tweemaal);
  • 3 Intercontinental Rally Challenge Drivers' en Manufacturers' titels (2007, 2008 en 2009);

Een lange lijst van nationale rallytitels:

  • 3 overwinningen van de 24 uur van Le Mans, in 1992 (met Yannick Dalmas/Derek Warwick/Mark Blundell), 1993 (Christophe Bouchut/Eric Hélary/Geoff Brabham) en 2009 (Marc Gené/David Brabham/Alex Wurz);
  • 3 overwinningen op Pikes Peak Hill Climb, in 1988 (met Ari Vatanen), 1989 (Robby Unser) en 2013 (Sébastien Loeb);
  • Super Touring-titels, waaronder de Duitse Super Tourenwagen Cup-kroon van 1997 met de 406 (Laurent Aïello);
  • 7 Dakar-overwinningen, in 1987 (met Ari Vatanen), 1988 (Juha Kankkunen), 1989 en 1990 (Ari Vatanen), 2016 en 2017 (Stéphane Peterhansel) en 2018 (Carlos Sainz);
  • 1 titel van het Wereldkampioenschap Rallycross (2015).

In de loop der jaren hebben de verschillende kampioenen die met deze auto's hebben gereden – waarvan er vele een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op hun respectieve tijdperken en disciplines – kunnen rekenen op de nauwgezette, gewetensvolle, strijdlustige en innovatieve teamleden van PEUGEOT Sport die, samen met de managers die de opeenvolgende campagnes hebben geleid, hebben de kleuren van het merk hoog en trots gedragen. De honger naar overwinning van vroegere bestuurders zoals Jean Todt, Corrado Provera, Jean-Pierre Nicolas en Bruno Famin - om maar wat te noemen - werd consequent gedreven door een vastberadenheid om iedereen samen te brengen, te innoveren, te inspireren en vooruit te komen.

Omdat de autosport zo ingebed is in het DNA van de Franse autofabrikant, zijn alle programma's van PEUGEOT Sport gericht op het ondersteunen van een bepaalde visie of technologische strategie van de Franse autofabrikant op gebieden variërend van veiligheid en prestaties tot nieuwe vormen van energie, efficiëntie, elektronica en rijhulpmiddelen.

Vandaag de dag staat elektrificatie centraal in het Hypercar-programma van PEUGEOT Sport met de 9X8 in de 24 uur van Le Mans en het FIA WEC en symboliseert het de inzet van de plannen van PEUGEOT voor de mobiliteit van morgen, terwijl het bijdraagt ​​aan zijn onderzoeksinspanningen terwijl de coureurs nieuwe ideeën op de proef stellen voor het voordeel van alledaagse automobilisten in een deugdzame racebaan-naar-straat-cyclus.

Deze maand viert PEUGEOT Sport zijn 40-jarig jubileum, wat weliswaar een belangrijke mijlpaal is, maar slechts een stap is op de lange weg naar nog meer verrijkende doorbraken, ervaringen en avonturen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie