Persoonlijke hygiëne verantwoordelijkheid werkgever en werknemer

Persoonlijke hygiëne verantwoordelijkheid werkgever en werknemer

Redactie Baaz
Een collega die zijn handen niet wast na het toiletbezoek en zijn vingers weer op zijn toetsenbord zet en volle zakdoekjes die rondslingeren. Persoonlijke hygiëne op de werkvloer blijft een issue.

Het gebrek aan persoonlijke hygiëne leidt bij heel wat collega’s tot irritatie, zo blijkt uit onderzoek van Manutan onder werknemers van kantoren, werkplaatsen en magazijnen.

Een behoorlijk aantal werknemers ergert zich aan collega’s die het niet zo nauw nemen met persoonlijke hygiëne. Het niet wassen van de handen na een toiletbezoek staat met 63,8 procent met stip op nummer een. Ook niezen en hoesten zonder een hand voor de mond wekt regelmatig ergernis bij bijna de helft van alle collega’s.

Hoezo schone handen?

Zeepdispensers bij de wasbakken, papieren handdoekjes en desinfecterende middelen. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar toch geeft ruim een op de negen werknemers in Nederland aan dat de werkgever niet zorgt voor een gezonde en hygiënische werkomgeving. 

Van alle ondervraagden geeft 17,9 procent bovendien aan dat er op de werkvloer onvoldoende faciliteiten zijn voor zoiets vanzelfsprekends als de desinfectie of het schoonmaken van de handen. In de bouwsector is dat zelfs 27,4 procent, alhoewel ongeveer de helft daarvan tevens zegt er ook geen behoefte aan te hebben.

Werkgever kan meer doen aan persoonlijke hygiëne

Toch kunnen dit soort hygiënische maatregelen juist bij een griep- of verkoudheidsgolf zeer wenselijk zijn. En dat is niet iets om maar aan het individu over te laten. Ruim de helft van alle medewerkers geeft aan dat zij dit de verantwoordelijkheid van de werkgever vinden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie