Pensioensbewustzijn ver te zoeken

Pensioensbewustzijn ver te zoeken

Redactie Baaz

Over hoe wij er op ons zeventigste bijzitten maken wij ons niet druk. Anders dan 49 procent van de Europeanen, heeft 73 procent van de Nederlanders namelijk helemaal geen zin om loon in te leveren voor een hoger pensioen.

Aon Hewitt deed onderzoek naar de wijze waarop de Europeaan tegenover pensioenbijdrage staat. De conclusie luidt dat Nederlanders veruit het minst bereid zijn om extra loon in te leveren voor een betere oudere dag. Opvallend is niet alleen dat ons land met 27 procent bovenaan de lijst staat, maar dat de afstand tot de tweede plek ook erg groot is. Op nummer twee staat namelijk België waar 48 procent van de mensen wel bereid is om een deel van hun salaris op te offeren voor een beter pensioen.

Blind vertrouwen

Op Nu.nl vertelt een woordvoerder van Aon Hewitt dat de oorzaak voor het gebrek aan bereidwilligheid wellicht te wijten is aan het feit dat Nederlanders simpelweg vertrouwen op een goed pensioen. Ze weten misschien niet waar het geld precies vandaan komt, maar gaan er wel vanuit dat ze op hun oude dag 70 procent van hun loon zullen krijgen. Bovendien verwachten ze dat de werkgever hun pensioen regelt en dat ze daar zelf niets aan hoeven te doen, aldus de woordvoerder.

Pensioensbewustzijn

Oud PVDA-Kamerlid Mei Li Vos pleit al heel lang voor een groter pensioensbewustzijn. In een filmpje van Achmea stelt ze dat mensen vaak niet weten dat pensioen eigenlijk uitgesteld loon is. In verzorgingstaat Nederland is alles zo goed geregeld dat werknemers gewoonweg niet doorhebben dat ze allang bijdragen aan hun pensioen.

Bovendien ontbreekt het volgens het oud-Kamerlid aan solidariteit. Zowel jongeren als ouderen willen niets inleveren uit angst er zelf op achteruit te gaan. Dat belemmert volgens Mei Li Vos de houdbaarheid van het pensioenstelsel. Ze benadrukt dat als je een riant pensioen wilt op je zeventigste, je nu wat opzij moet zetten. Ben je daar niet toe bereid, dan zul je langer moeten doorwerken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie