'Pensioenfondsen moeten investeren in startups'
Kroes: 'Pensioenfondsen moeten investeren in startups'

'Pensioenfondsen moeten investeren in startups'

Redactie Baaz
Startup-ambassadeur en oud-politica Neelie Kroes vindt dat pensioenfondsen, verzekeraars en andere institutionele beleggers moeten investeren in durfkapitaalfondsen waarmee startups kunnen worden gefinancierd.

Mogelijkheden onderzoeken

Kroes riep tijdens de Global Government Venturing Summit in Eindhoven op tot het oprichten van de nieuwe durfkapitaalfondsen, zo meldt het Financieele Dagblad. Het is voor startups lastig om financiering te krijgen voor hun projecten, waarmee hun kansen volgens Kroes onnodig worden beperkt. 'Nederland beschikt over een enorm pensioenvermogen. Pensioenfondsen zouden in fondsen moeten beleggen voor durfkapitaal, maar ze hebben dit tot dusver niet gedaan. Ik wil onderzoeken wat de mogelijkheden daartoe zijn', meldde Kroes de buitenlandse investeerders die bij de bijeenkomst aanwezig waren.

Nederland op de kaart zetten

Hoe Kroes pensioenfondsen precies over wil halen om te investeren in durfkapitalisten meldde de oud EU-commissaris niet. Ze gaf aan dat flexibiliteit nodig is om een positief resultaat te bereiken en roept alle betrokken partijen op om rond de tafel te gaan zitten en de mogelijkheden te bespreken.

De komende anderhalf jaar wil Kroes in ieder geval het in Amsterdam gevestigde StartupDelta inzetten om Nederland als dé Europese vestigingsplaats voor startups op de kaart te krijgen. Ze wil bij het kabinet pleiten voor belastingvrijstellingen en kortingen voor startups en durfinvesteerders die zich in Nederland willen vestigen. Kroes wil de komende jaren drie nieuwe grote durfinvesteerders naar ons land halen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie