Pectcof en Coral Gardening winnen Final Event Ondernemen Zonder Grenzen
Pectcof en Coral Gardening winnen Final Event Ondernemen Zonder Grenzen

Pectcof en Coral Gardening winnen Final Event Ondernemen Zonder Grenzen

Redactie Baaz

Pectcof en Coral Gardening zijn de trotse winnaars van het Final Event van de BusinessPlan competitie van Ondernemen Zonder Grenzen.

Samen met zeven andere ondernemers streden ze vanavond in een heuse boksring in de Van Nellefabriek in Rotterdam om de aandacht van de aanwezige investeerders. Verschillende plannen passeerden de revu: Discovered stelt ondernemers in opkomende markten in staat hun waren in het Westen te slijten. Afriek maakt kleurige Afrikaanse blazers voor mannen, Susteq maakt met een inventieve kraan met ingebouwd betaalsysteem watertoevoer mogelijk in gebieden waar dit normaal duur is. Wana Bana Design haalt Colombiaanse ontwerpen naar Nederland en 22 Stars verkoopt in Afrika gemaakte designersierraden. Kleurenpoeder.nl verkoopt kleurige poeders van maismeel, gemaakt in India en SuqMaroc is een marktplaats waar werkelijk alles te koop of te huur kan worden aangeboden, van hotelkamers tot lokaal gemaakte sierraden en antiek.

Pectcof

Pectcof, de winnaar van de juryprijs, gaat naar huis met een consulting gesprek met Enclude Solutions, toegang tot de investment officers van Triodos bank, een interview met de Telegraaf, een talentenscan van het NCDO, een PR training en een reiskoffer van de Postcode Loterij.

Koffiepulp

Het idee achter Pectcof is het hergebruiken van de afvalproducten van de koffie-industrie. Deze koffiepulp zit vol met het stofje Pectine, dat normaliter uit afval van citrusvruchten en appels wordt gewonnen. De stof wordt gebruikt om voedseladditieven en medicijnen mee te maken. Voor elke kilo geroosterde koffie wordt net zo veel afval geproduceerd, dat wordt gedumpt in de koffieproducerende landen. Hierdoor ontstaat veel vervuiling doordat de giftige bestanddelen het grondwater vervuilen. Door deze koffiepulp te hergebruiken om er pectine uit te winnen, wordt dit probleem aangepakt en kan er nog geld worden verdiend ook.

De jury prees de haalbaarheid van het businessplan van Pectcof. Gecombineerd met de betrokkenheid van de ondernemers met het welzijn van de bewoners van koffieproducerende regio's een winnende combinatie.

Koraal

Coral Gardening, winnaar van de publieksprijs, krijgt media-aandacht via OneWorld.nl en een coachingtraject met ervaren ondernemer Dick Terwel en een goodiebag met producten van de winnaars van eerdere edities. Ondernemerskoppel Vera Aarden en Frank van Klaveren wisten het aanwezige publiek voor zich te winnen met hun passie voor duiken en het bewaken van het fragiele ecosysteem van de koraalriffen in de Aziatische wateren.

Betonnen beelden

Het plan van Coral Gardening om voor de kust van Aziatische eilanden beelden van speciaal beton te laten plaatsen zodat er weer koraal kan groeien kon rekenen op steun van vele aanwezigen. Doordat vissen kunnen schuilen in de betonnen constructies, worden deze vrij van algen gehouden en kan afgebroken koraal dat op de zeebodem ligt, op de beelden worden geplaatst om weer te groeien. Het proces is volgens Aarden vergelijkbaar met het stekken van planten.

Nu is het aan beide ondernemers om hun plannen tot uitvoer te brengen. Vera Aarden en Frank Klaveren emigreren in april naar Thailand om daar hun bedrijf verder op te zetten en het team achter Pectcof heeft een drukke periode van praten met investeerders voor de boeg. Wij wensen alle ondernemers veel succes.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie