Overheid tevreden over mobiel internet

Overheid tevreden over mobiel internet

Redactie Baaz
Het Agentschap Telecom, een overheidsorgaan, maakt vandaag bekend dat de licentiehouders voor snel mobiel internet (UMTS, nu opgevolgd door HSDPA) voldoen aan de eerder gestelde kwaliteitsnormen voor deze mobiele netwerken.

De telecomproviders die in 2000 enkele miljarden euro's neerlegden voor de umts-frequenties, voldoen in ruime mate aan de destijds gestelde kwaliteitsnormen voor snelheid en dekking, zegt het agentschap nu. De eisen in 2000 waren: per 1 januari 2007 98% umts-dekking en 93,1 % van de gestelde netwerksnelheid: 144 kbit/s.

Het afgelopen jaar heeft het agentschap metingen gedaan op verschillende locaties in Nederland. Alle operators blijken aan de gestelde eisen te voldoen. In de praktijk halen de mobiele netwerken meestal een veel hogere snelheid (tot wel enkele Megabit/s aan toe) , alleen fluctueren de snelheden nogal per locatie.

'Vodafone de beste'
Vodafone heeft zelfs 100 procent UMTS-dekking en haalde in 99,33 procent van de gevallen de vereiste netwerksnelheid. De resultaten liggen darmee volgens Vodafone (op Nu.nl) "aanzienlijk hoger" dan de gestelde normen. Vodafone deed vandaag een persbericht de deur uit waarin het aangeeft als beste mobiele netwerk uit de bus te komen. De gemeten waarden zijn inderdaad hoger dan die van concurrenten KPN, T-Mobile en Orange. Deze kregen overigens ook een dikke voldoende van het agentschap.

Probleem met Telfort
Alleen Telfort heeft een probleem, of beter gezegd: diens nieuwe eigenaar KPN. KPN die het telecombedrijf in 2005 overnam, heeft het Telfort-netwerk afgebouwd en wil de Telfort-klanten voorlopig via de KPN-zendmasten laten surfen en mailen. Het Agentschap Telecom heeft KPN opgedragen deze 'move' terug te draaien. In de umts-licentiebepalingen van 2000 staat immers duidelijk dat alle licentiehouders hun eigen netwerk moeten uitbaten.De licentie voor Telfort blijkt dus niet overdraagbaar naar een andere eigenaar.

KPN heeft hier dus zitten suffen, of het agentschap moet op dit punt te streng oordelen. Het laatste woord is hier niet over geschreven; het gaat om forse belangen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie