Overheid gaat valse concurrentie aan met het bedrijfsleven
Transport, grafische opdrachten, ict-dienstverlener en advies- en opleidingsdiensten besteedde de overheid tot voor kort uit aan geprivatiseerde bedrijven. Steeds vaker schakelt ze nu echter eigen ambtenaren in om de klus te klaren. Volgens inventarisatie van Het Financieele Dagblad leidt dat tot valse concurrentie tussen de overheid en het bedrijfsleven.
Voorbeelden die de krant noemt zijn onder meer drukkerij VijfKeerBlauw die het opneemt tegen SDU, de eigen koeriersdienst IPKD van de overheid en met name de honderden ambtenaren die zijn ingezet om advies- en ict-werk te verrichten.
Bescherming
Marktverstoring of een logische keuze voor goedkopere uitvoering van opdrachten? Het regeringsbeleid is om minder externe partijen aan het werk te zetten en zoveel mogelijk te centraliseren. Daar tegenover staat de Wet Markt en Overheid die het bedrijfsleven moet beschermen tegen oneerlijke concurrentie.
Maar die wet kent een maas, verklaart Het FD. De regels gelden voor uitbesteden, maar zijn niet van toepassing op inbestedingen (opdrachten die ministeries onderling uitwisselen) en activiteiten die vallen onder 'het algemeen belang'. Voor veel bedrijven betekent dat een fikse terugloop van inkomsten. Als voorbeeld wordt het door het Rijk geïnitieerde opleidinen die een doorn in het oog zijn van geprivatiseerde opleidingsinstellingen als PBLQ.
Ophef
Het bedrijfsleven is boos, stelt de krant die verschillende woordvoerders uit het bedrijfsleven aan het woord laat. Jouke de Vries, directeur van de Campus Den Haag: ‘Principieel klopt het niet. Onderwijs geven door eigen medewerkers lijkt mij geen kerntaak.’ Topman Stepan Breedveld van ICT-dienstverlener Ordina: ‘Deze ontwikkeling kost ons regelrecht business. We moeten concurreren met bedrijfseenheden waar boventallige ambtenaren werkzaam zijn. Bij inbestedingen berekent de overheid bepaalde kosten niet door.’