Overambitieuze deadlines doen meer kwaad dan goed

Overambitieuze deadlines doen meer kwaad dan goed

Redactie Baaz

Zonder deadline kan het lastig zijn om iets af te krijgen. Het kan dan ook handig zijn om, als je geen harde deadline van een externe partij hebt, een moment te kiezen waarop je iets af wilt hebben. Blijf in dat geval wel realistisch, want een overambitieuze deadline doet meer kwaad dan goed.

Als je jezelf een deadline hebt gesteld, en die koste wat het kost wil halen, werkt dat vaak averechts. Je kan niet meer creatief nadenken, bent gestrest en als je het niet haalt voel je je rot. En dat terwijl er geen man overboord is als je project een week later af is.

Als je iets af wil krijgen, pas dan op dat je jezelf geen valse deadline oplegt. Een valse deadline is een zelfbedachte deadline zonder consequentie als je deze niet haalt. Door teveel valse deadlines gaat niet alleen de kwaliteit van je eigen project achteruit, maar ook opdrachten voor andere klanten waarbij de deadline wél een stuk belangrijker was, meldt Inc.com op haar site.Lees ook: Plan je werk slimmer met deze tips

Valse dealines ontmantelen

Het is vrij eenvoudig om jezelf valse deadlines te geven zonder dat je het doorhebt. Zit je wel eens tegen een deadline aan te hikken? Stel jezelf dan deze drie vragen om te checken of het geen valse deadline is.

  • Waar komt deze deadline vandaan?

Behalve een zelfbedachte dag waarop je iets af wil hebben, kan het ook voorkomen dat een deadline is gebaseerd op een derde partij. Moest iets voor een bepaalde dag naar de drukker, of was er belangrijke administratieve rompslomp? Ga na waar de deadline vandaan komt en controleer of deze nog steeds zo hard is. Misschien is er ondertussen uitstel aangevraagd of is er een oplossing gekomen voor een probleem. Is dit veranderd, vergeet dan niet jouw eigen deadline ook aan te passen om jezelf meer vrijheid te geven.

  • Wanneer werd deze deadline een prioriteit?

Er is een groot verschil tussen een ideaal moment en een noodzakelijke deadline. Soms lukt het door drukte niet om een ideale deadline te halen. Zet dan niet alle zeilen bij om deze toch te halen, maar kijk wanneer de noodzakelijke deadline is. Zo kan je met veel meer rust aan je project zitten, waardoor je je project veel beter kan afronden en beter werk aflevert.

  • Wat gebeurt er als ik deze deadline niet haal?

Dit is de belangrijkste vraag van deze drie. Wat gebeurt er als je de deadline niet haalt. Zit je vooral zelf met een slecht gevoel of moet je mensen inschakelen of zelfs teleurstellen. Als je alleen zelf ermee hebt, bijt dan even door de zure appel heen en gebruik de extra tijd om je project te verbeteren.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie