Oprichters zijn de beste ceo's
Oprichters zijn de beste ceo's

Oprichters zijn de beste ceo's

Redactie Baaz

Wanneer de oprichter van een bedrijf opstapt als ceo, is het opletten geblazen. De onderneming is vaak een stuk slechter af met de nieuwe leider, hoe capabel hij of zij ook is.

Wat we van Zuckerberg kunnen leren

Facebook mag als bedrijf hopen dat Mark Zuckerberg de komende jaren ceo blijft. Facebook is nog steeds Mark Zuckerberg. Hoewel het sociaal medium van start af aan behoorlijk wat kritiek te verduren heeft gehad, heeft het platform veel te danken aan de faam en de daden van de ceo. 

De Facebook-topman lanceerde eerder dit jaar een stichting voor allerlei goede doelen, waaronder ons klimaat. Maar liefst 99 procent van zijn Facebook-aandelen wordt er voor aangesproken. En dan zijn er nog de vele innovaties, projecten en zijprojecten waar de ceo zich aan committeert. 

Hart en ziel van de ceo

Kortom: de oprichter is vaak de meest gepassioneerde ceo. De onderneming is zijn baby. Bij vertrek blijft er regelmatig een bedrijf over dat het moet doen met een top die vooral inzet op omzet, groei en – wanneer nodig – kostenbesparing. Weg zijn/lijken het hart en de ziel.
 
Apple moest lang zoeken na het overlijden van Steve Jobs. Apple was Jobs, de godheid die regelmatig op een podium neerdaalde en het nieuwste product onthulde en duidde als een Messias. Toen de charismatische Twitter-oprichter Jack Dorsey het elders ging zoeken en werd opgevolgd door de kleurloze, strenge Dick Costolo, liep het financieel geplaagde bedrijf enkele deuken en imagoschade op. 

Honger naar kennis

Wat doen de ceo annex oprichters dan zo goed en wat doen hun opvolgers vaak te weinig? Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania zochten het uit. Leidinggevende oprichters spenderen 22 procent meer aan onderzoek en ontwikkeling, focussen zich meer op kwaliteit dan op korte termijnresultaten en ze zijn veel proactiever wanneer nieuwe concurrentie de kop opsteekt. Tenslotte: de eerste ceo is een stuk hongeriger naar kennis dan zijn opvolger(s). Informatie waar alle partijen – vertrekkend en nieuw – vast wat mee kunnen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie