Oplichting? KvK wint van KVK

Redactie Baaz
De rechtbank van Rotterdam heeft de Kamer van Koophandel in het gelijk gesteld in een twist met een soort van na-aper.

De Kamer van Koophandel had een kort geding aangespannen tegen drie vennootschappen en vijf natuurlijke personen die samen achter het Kantoor voor Klanten zitten.

Eind 2008 zijn op naam van Kantoor voor Klanten, dat zichzelf gemakshalve afkorte met KVK, ongeveer 350.000 facturen verstuurd aan ondernemers in Nederland. Daarin werd gevraagd om betaling van 149 euro. In totaal wilde Kantoor voor Klanten volgens de Kamer van Koophandel 1,4 miljoen ondernemers een dergelijke factuur sturen.

Gelijkend
De factuur lijkt sterk op de jaarlijkse factuur van de Kamer van Koophandel en maakte gebruik van een sterk gelijkend logo en opmaak. Kantoor voor Klanten zegde deze factuur te sturen voor opname in een bedrijvengids. Daarnaast lanceerden het de website kvkhandelsregister.nl.

De Kamer van Koophandel riep na ontdekking onmiddelijk juridische en technische hulp in en wist de bankrekening van Kantoor voor Klanten te blokkeren. Daardoor werden betalingen onmogelijk. Reeds betaalde bedragen werden door de bank gestorneerd.

Inbreuk
Naar voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter hebben gedaagden inbreuk gemaakt op zowel het woord- en beeldmerk van de Kamer van Koophandel, als haar auteursrechten op de grafische voorstelling van het logo, de website, de factuur en de handelsnamen.

Kantoor voor Klanten moet van de rechter onder meer stoppen met gebruik van zijn naam, logo, de afkortingen KVK en KVK handelsregister. Daarnaast moeten gedaagden de domeinnaam kvkhandelsregister – op straffe van een dwangsom – overdragen aan de Kamer van Koophandel.

Aansprakelijk
De voorzieningenrechter heeft verder geoordeeld dat gedaagden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade die is ontstaan door het versturen van de facturen en de voorbereiding tot verzending van (nog meer van) dergelijke facturen.

De Kamer van Koophandel hoopt dat er nu eindelijk meer aandacht komt voor acquisitiefraude. Het is overigens nog niet bekend of de gedaagden achter Kantoor voor Klanten in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie