Opleiding tot coach volgen?

Redactie Baaz
Coachen is een woord dat veel in de samenleving voorkomt op veel gebieden. Je kunt mensen coachen tijdens het sporten, bijvoorbeeld de voetbaltrainer langs de lijn die zijn team coacht, maar ook in het privéleven of op werkgebied kan een coach je verder helpen om beter te functioneren of je persoonlijke doelen te behalen. Maar hoe wordt je een goede coach?

Om een goede coach te worden is het aan te raden om een coaching opleiding te volgen waar je de fijne kneepjes van het vak kunt leren.

Basis Coaching opleiding

Je kunt bijvoorbeeld via De Academie voor Coaching en Counselling een opleiding basis coaching volgen waarmee je er achter kunt komen waar je sterke punten liggen, wie je bent maar vooral ook welke talent en kwaliteiten je kunt gebruiken om andere mensen te ondersteunen of te begeleiden naar hun doel. Tijdens de cursus basis coaching worden de basisbeginselen van coachen bijgebracht waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan het herkennen van bepaalde achterliggende oorzaken en patronen bij een bepaald probleem en vooral ook welke technieken en methoden je kunt gebruiken om mensen goed te kunnen begeleiden. Bekende thema’s die de revue passeren zijn bijvoorbeeld werk, rouw, persoonlijke ontwikkeling, etc. Tijdens de opleiding leer je dan welke methoden het beste bij jou passen om een bepaald thema te behandelen.

Zelfkennis

Zoals al vermeld krijg je tijdens de cursus basis coaching ook inzicht in wie je zelf bent en dat is heel belangrijk om succesvol te kunnen coachen. Je bent als coach namelijk een hele belangrijke schakel in het veranderingsproces van je cliënt. Je kunt sturen en overtuigen op een heel subtiele manier zonder manipulatief over te komen als coach. Vandaar dat het erg belangrijk is dat je als coach weet waar je kwaliteiten liggen en wat je sterke punten zijn tijdens het coachen. 

Theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling

De opleiding basis coaching bestaat uit drie onderdelen, te weten: de theorie, de praktijk en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de theorielessen volg je lessen via lesmateriaal met een docent voor feedback en ondersteuning. Je speelt dan ook een rollenspel waarbij je de ene keer de coach bent en de andere keer weer de cliënt. De docent evalueert alles en wijst je op je sterke en zwakke punten. Op die manier oefen je dus eigenlijk om een goede coach te worden. Op een gegeven moment zal je merken dat je een bepaalde lijn gaat volgen tijdens het coachen die goed bij je past. Het kan natuurlijk ok zo zijn dat je er achter komt dat coachen eigenlijk niet bij je past en op zich is dat geen probleem natuurlijk.

Voor wie is de opleiding?

In principe is de opleiding geschikt voor diegenen die de basisprincipes van coachen willen gaan leren. Wellicht wil je zelf een praktijk starten voor coaching maar het kan ook vanuit je werkfunctie ontstaan. Als je bijvoorbeeld een leidinggevende functie hebt of een manager bent van een bepaalde afdeling, kan een opleiding tot coach een hele goede aanvulling zijn.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie