Opel sluit jaar af met 15 geëlektrificeerde modellen in productaanbod

Opel sluit jaar af met 15 geëlektrificeerde modellen in productaanbod

Redactie Baaz

Het jaar 2023 is een speciaal jaar voor de elektrificatie van Opel. Niet minder dan vijftien modellen van het merk zijn al geëlektrificeerd. Een paar maanden geleden startte de verkoop van de nieuwe Opel Corsa Electric, Astra Electric en Astra Sports Tourer Electric. Laatstgenoemde staat te boek als een van de eerste volledig elektrische stationwagens op de markt. Een hoogtepunt op de IAA Mobility 2023 in München was de visionaire Opel Experimental, een conceptauto waarmee Opel inzicht geeft in de toekomst van het merk en vooruitblikt op toekomstige modellen.

Met het derde seizoen van de ADAC Opel Electric Rally Cup ‘Powered by GSe’, de eerste elektrische merkencup in de rallysport ter wereld, liet Opel nog meer passie en spanning zien. Andere highlights waren de DMSB Sustainability Award 2023 en de Opel Rocks e-XTREME die bij zijn onthulling voor een sensatie zorgde.

Daarnaast presenteerde Opel de nieuwste versies van zijn lichte bedrijfswagens, die eveneens allemaal zijn geëlektrificeerd: de Opel Combo, Vivaro en Movano. Het merk met de Blitz volgt hiermee zijn doel voor 2024, een jaar waarin nog meer hoogtepunten staan te wachten en Opel 125 jaar autoproductie viert.

Florian Huettl, CEO van Opel: “We maken mobiliteit elektrisch, eenvoudig en spannend. Alleen al op de afgelopen IAA Mobility presenteerden we drie baanbrekende wereldpremières – de Opel Experimental, nieuwe Astra Sports Tourer en nieuwe Corsa Electric. Ook blijven we uitbreiden naar nieuwe markten, zoals recent Algerije.”

Dynamische start van 2023: Opel GSe-modellen doen hun naam eer aan

Aan het begin van dit jaar startte de verkoop van de Opel GSe-modellen, waarbij ‘GSe’ staat voor ‘Grand Sport electric’. De Opel Astra GSe, Astra Sports Tourer GSe en Grandland GSe zijn topmodellen met plug-in hybride-aandrijving, die een systeemvermogen van 221 kW (300 pk) koppelen aan bijzondere prestaties1. De GSe-modellen onderscheiden zich ook met een aangepast onderstel met KONI FSD-technologie (Frequency Selective Damping). Met deze unieke combinatie bieden ze een sportieve, dynamische en verantwoorde manier van reizen. Binnenin zorgen de GSe-specifieke sportstoelen ervoor dat de bestuurder en bijrijder zich helemaal één voelen met de auto.

Uitstekende stoelen zijn bij Opel overigens niet alleen gereserveerd voor de bestuurder en bijrijder in topmodellen. Opel staat al zo’n twintig jaar bekend om zijn comfortabele stoelen. Klanten genieten al sinds 2003 van ergonomische stoelen die zijn gecertificeerd door AGR (‘Aktion Gesunder Rücken’, een initiatief van een onafhankelijke Duitse vereniging die onderzoek naar de preventie van rugpijn bevordert). 

Drie wereldpremières op twee locaties: Opel op de IAA Mobility 2023 in München

Op de IAA Mobility in München in september 2023 toonde Opel hoe traditie en innovatie samengaan voor een geëlektrificeerde toekomst. Opel verwelkomde de bezoekers met drie wereldpremières op twee duurzame beursstands, in het beursgebouw en in de stad.

De baanbrekende Opel Experimental is de belichaming van het merk Opel, waarbij de pijlers ‘Greenovation’, ‘Detox’ en ‘Modern German’ centraal staan. Met zijn volledig elektrische aandrijving verkleint hij zijn CO2-voetafdruk. Daarnaast heeft hij een gedurfd en puur design met een focus op de essentie. Hij fascineert met indrukwekkende proporties, intelligente aerodynamica, zeer efficiënt gebruik van ruimte en state-of-the-art technologie. Ook is het nieuwe Opel Blitz-logo voor het eerst verlicht.

Elektrische pioniers: nieuwe Astra Sports Tourer Electric en Corsa Electric

Aan het begin van de zomer openden de orderboeken van de nieuwe Opel Astra Electric. Niet veel later schitterde de Astra Sports Tourer Electric op de IAA Mobility als een van de eerste, volledig elektrische stationwagens op de markt. Niet alleen het gedurfde en pure design maakt indruk, maar ook de ruimte, het comfort en zijn lokaal emissievrije prestaties. De elektromotor levert een vermogen van 115 kW (156 pk) en een koppel van 270 Nm. Terwijl veel elektrische auto zijn begrensd op 150 of 160 km/u, heeft de nieuwe Astra Sports Tourer Electric een topsnelheid van 170 km/u. Al tijdens zijn werelddebuut werden de orderboeken van de elektrische stationwagen geopend.

De nieuwste versie van Opels verkooptopper, de Corsa, laat zien hoe duurzame en lokaal emissievrije mobiliteit eruitziet in het compacte segment. Zoals op de IAA Mobility was te zien, is de Corsa nu nog moderner en stijlvoller ontworpen. Vooral opvallend de Opel Vizor, het karakteristieke familiegezicht van Opel met doorontwikkelde Intelli-Lux LED® Matrix koplampen. De nieuwe Opel Corsa Electric leverbaar met keuze uit twee batterij-elektrische aandrijflijnen: een nieuwe met 115 kW (156 pk) en een actieradius tot 405 kilometer en de bekende variant met 100 kW (136 pk) en een verbeterde actieradius van tot 354 kilometer (WLTP2). Net als de nieuwe Opel Astra is de nieuwe Corsa voorzien van een volledig digitale cockpit, gebaseerd op het Snapdragon Cockpit Patform van Qualcomm Technologies3. De verbeterde graphics, multimedia en weergave van het systeem zorgen voor een meer geïntegreerd, adaptief cockpitsysteem dat rekening houdt met context. Het ontwikkelt zichzelf continu om te voldoen aan de voorkeuren van de gebruikers.

Volop aandacht voor Opel Rocks e-XTREME

De Opel Rocks e-XTREME, de winnaar van de #OpelDesignHack, belichaamt elektrificatie met een wow-factor. Het unieke model geeft een leuke, nieuwe invulling aan het concept van lichte elektrische voertuigen, met opvallend ver uitstekende wielen, een voorwielophanging met dubbele draagarmen en een felgele rolkooi. Het unieke offroad-voertuig trok volop aandacht, waar hij ook verscheen.

Elektrisch en klaar voor de toekomst: nieuwe Opel bedrijfswagens en MPV’s

Behalve de personenauto’s is Opel ook leidend op het gebied van lichte bedrijfswagens. Recent onthulde het merk de nieuwe Opel Combo, Vivaro en Movano, stuk voor stuk met een frisse styling. Tot de hoogtepunten behoren de nieuw ontworpen cockpit, hoogwaardige infotainment met touchscreens tot 10-inch en draadloos Apple CarPlay en Android Auto.

De batterij-elektrische versies van de Opel Combo, Opel Vivaro en Opel Movano bieden dezelfde, compromisloze eigenschappen als de versies met een verbrandingsmotor. Dankzij geavanceerde batterijtechnologie en verbeteringen, zoals een hogere efficiëntie van de aandrijflijn, bieden ze nog steeds de grootste lokaal emissievrije actieradius in hun segment. Ook scoren ze punten met hun laadvolume en -vermogen. Bovendien krijgt de Vivaro HYDROGEN in de nabije toekomst gezelschap van een brandstofcelvariant van Opels grootste bedrijfswagen: de Movano HYDROGEN.

Zoals recent aangekondigd slaan ook de nieuwe Opel Combo Life Electric en Opel Zafira Life Electric hun vleugels uit. Met deze ruime personenautovarianten kunnen zowel gezinnen als taxibedrijven en shuttlediensten uitkijken naar nog meer stijl en connectiviteit, terwijl ze ook verder kunnen rijden op een enkele batterijlading. De nieuwe Combo Life Electric biedt een actieradius tot 330 kilometer (+50 km ten opzichte van het vorige model) en de nieuwe Zafira Life Electric zelfs 350 kilometer (+20 km) (voorlopige WLTP-waarden, modellen nog niet leverbaar).

Duidelijke richting voor 2024: consistente elektrificatie

De elektrificatie en spanning bij Opel krijgen volgend jaar een vervolg, met een focus op drie belangrijke mijlpalen. In 2024 viert Opel zijn 125-jarig bestaan als autofabrikant en biedt het ten minste één batterij-elektrische variant in iedere modellijn, waaronder de opvolger van de huidige Opel Crossland en de volledig nieuwe Opel Grandland. Opel blijft dus consistent inzetten op elektrificatie. De nieuwe Grandland wordt geproduceerd in de Opel-fabriek in Eisenach, Thüringen, waar Stellantis meer dan € 130 miljoen in investeert.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie