Opel Grandland X voorzien van IntelliGrip

Opel Grandland X voorzien van IntelliGrip

Redactie Baaz
Met de optionele IntelliGrip adaptieve tractiecontrole biedt de voorwielaangedreven Opel Grandland X optimale grip onder alle omstandigheden.

Het systeem bewijst echter vooral zijn waarde bij gladheid en op onverharde wegen. De bestuurder kan met een draaiknop op de middenconsole een instelling te kiezen die bij het soort ondergrond past.

De elektronica past de verdeling van aandrijfkracht naar de wielen en de instellingen van het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP vervolgens aan de omstandigheden aan.

IntelliGrip biedt de volgende vijf modi:

Normaal/verharde weg: de ‘Normal mode’ is de standaardinstelling bij het starten van de Grandland X. ESP en tractiecontrole zijn dan gekalibreerd voor normale rijomstandigheden, op de snelweg of landelijke wegen.

Sneeuw: de ‘Snow mode’ zorgt voor optimale grip op bevroren en besneeuwde wegen en is actief bij snelheden tot 50 km/u. De tractiecontrole remt een eventueel doorslippend voorwiel af en brengt meer aandrijfkracht naar het andere wiel.

Modder: de ‘Mud mode’ laat juist meer wielslip toe om modder uit het profiel van de band van het doorspinnende wiel te ‘slingeren’, zodat die weer grip krijgt. Tegelijk gaat de meeste aandrijfkracht naar het wiel met de meeste grip. Deze stand is actief bij snelheden tot 80 km/u.

Zand: de ‘Sand mode’ laat een kleine hoeveelheid gelijktijdige slip toe op beide voorwielen, teneinde het risico van wegzakken in los zand te verminderen.

ESP Off: in deze positie zijn ESP en tractiecontrole uitgeschakeld tot een snelheid van 50 km/u. Om veiligheidsredenen schakelt IntelliGrip automatisch naar de stand ‘Normal’ bij hogere snelheden.

De IntelliGrip-technologie is beschikbaar voor alle motorversies van de Grandland X. Het systeem is onderdeel van het optionele All Road-pakket, samen met 18-inch lichtmetalen wielen in vijfspaaks design en bijbehorende  speciale ‘modder & sneeuw’-banden op de uitvoeringen Business Executive, Innovation en Ultimate.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie