Op je hoogtepunt neem je afscheid
Gastcolumnist Jacqueline neemt afscheid

Op je hoogtepunt neem je afscheid

Redactie Baaz

Onze gastcolumnist Jacqueline Zuidweg neemt afscheid. Ze geeft via deze duoblog het stokje door aan Arthur Tolsma. Hij is vanaf nu onze nieuwe gastcolumnist.

Iedere ondernemer start met een droom en hoopt dat die droom op een dag werkelijkheid wordt. Ik ben dol op dromen, maar sta ook graag met beide benen op vaste grond. Realistisch zijn en kijken hoe je je leven nog leuker en beter kunt inrichten is iets waar je regelmatig bij stil moet staan. Als enthousiast en optimistisch mens zijn mijn dagen en agenda soms te beperkt om al mijn dromen te kunnen verwezenlijken. Met andere woorden, dit is mijn laatste blog voor Baaz. Ik heb de blogs met heel veel plezier en met een knipoog naar mijzelf geschreven, maar het wordt tijd dat ik het stokje overdraag. Ik hoefde ook niet lang na te denken wie ik hiervoor zou vragen. Iemand die minstens net zo enthousiast en met de nodige zelfreflectie op zijn ondernemersbestaan zijn ervaringen wil en kan delen. Een ondernemer (ja, ja, ook stukken jonger dan ik) die ik sinds begin dit jaar ken en waar ik onmiddellijk een klik mee had alsof we elkaar al jaren kenden. Hij stelt zich hieronder graag aan jullie voor. Ik wil jullie hartelijk danken voor het lezen van mijn blogs en graag tot lezens/horens/ziens!

Jacqueline Zuidweg

Ieder einde is ook een begin…

Toen mijn bedrijf in zwaar weer zat (en ik op een haar na niet failliet ging), dacht ik alleen maar aan het einde. Ik was eind 2009 gevierd als succesvol ondernemer, omdat ik een pitchwedstrijd won bij een tv-programma van Jort Kelder (met deze pitch). Met een goed product en een ervaren investeerder aan boord dacht iedereen dat we het wel zouden maken. Maar vier maanden later liepen mijn compagnons en ik ons kantoor binnen, om ons team te vertellen dat iedereen, inclusief wijzelf, ontslagen moest worden… We maakten namelijk veel te weinig omzet. Een pitch is leuk, maar van applaudisserend publiek kan je geen salaris betalen.

Ik leerde dat verkopen geen moment is, maar een proces. Ik leerde dat verkopen niet alleen gaat om een goed product, maar dat je klanten moeten vertrouwen dat je de implementatie in hun bedrijf goed regelt. Een goed product verkoopt zichzelf? Bullshit! Ik leerde en leerde.

Een sanering, een halve burn-out en veel financiële stress later besloot ik mijn kennis te gaan delen, als presentatietrainer en ondernemerscoach. Dat bleek ik erg leuk te vinden en belangrijker nog: mijn klanten vonden dat erg interessant en nuttig. Anno 2014 leef ik van het geven van lezingen, trainingen, colleges en advies. Door mijn falen te omarmen ben ik nu succesvol. Het einde was tegelijk een begin. Een begin van iets heel moois.

Bedankt Jacqueline! Jouw afscheid is voor mij een mooi begin om hier mijn ervaringen en inzichten over ondernemerschap te delen. Ik heb er zin in! 

Over Arthur Tolsma

Arthur Tolsma (1980) maakte succes en falen in extreme mate mee: hij had een goed product, team en investeerder aan boord, en won in 2009 de pitchwedstrijd van de TV show ‘Bij ons in de BV’ van Jort Kelder. Maar vier maanden later moest hij iedereen ontslaan, omdat ze bijna failliet waren. Toen hij in 2012 zijn bedrijf toch nog kon verkopen, begon hij zijn kennis te delen als ondernemerschapscoach en pitchtrainer. Hij schreef het boek ‘Startups & Downs’, waarin hij als een van de weinige ondernemers eerlijk en open is over zijn fouten. Zijn motto: ‘Omarm je fouten, dan groei je het sterkst!’

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie