Ook in recruitment is de bouw conservatief

Ook in recruitment is de bouw conservatief

Redactie Baaz

Gouden handjes zijn platina waard. De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en voor de bouwsector is dat niet anders. Het gaat vooral om de medewerkers die op de bouwplaats of in de fabriek te vinden zijn. Maar ook vacatures voor werkvoorbereiders, calculatoren en projectleiders zijn nauwelijks in te vullen. Zijn deze mannen en vrouwen er niet? Weten de bedrijven ze niet te vinden of zijn ze niet in staat om de geschikte kandidaten te verleiden om te solliciteren?

Het aantal benodigde medewerkers in de bouw stijgt met 12.000 personen tot 2024, waarvan de grootste stijging toe te wijzen is aan zzp’ers. Ten opzichte van het totaal aantal mensen dat in de bouw werkzaam is, namelijk 463.000 personen, is dat niet een al te grote stijging. Zeker niet als je kijkt naar het aantal vacatures dat openstaat in de bouwsector. In het eerste kwartaal van 2022 zijn er maar liefst 76.000 vacatures die nog ingevuld moeten worden. Natuurlijk is er sowieso het probleem dat de uitstroom van mensen die met pensioen gaan of de bouwsector verlaten groter is dan de instroom van de jeugd en zij-instromers. Toch zijn er nog steeds voldoende potentiële kandidaten die openstaan voor een nieuwe job.

Het is hoe dan ook een voorwaarde dat het aanbod, dat een bedrijf aan een nieuwe kandidaat voorstelt helemaal in orde is. Alleen moet je ze wel eerst weten te vinden. Daarna is het de vraag of je ze enthousiast krijgt om bij jou te komen werken. Er zijn zeker voorbeelden van bedrijven die op een innovatieve manier nieuwe medewerkers weten te bereiken en te raken, maar je merkt vooral dat de meeste bedrijven in de bouwsector hier erg mee worstelen.

www.functiesindebouw.nl concludeert dat de werkzoekende niet centraal wordt gesteld met als gevolg dat er meer van hetzelfde gedaan wordt en creativiteit ver te zoeken is. Het personeel belonen voor het aanreiken van nieuwe medewerkers en zelf direct kandidaten aanspreken is gemeengoed geworden. Maar er wordt terecht niet op één paard gewed. Vacaturebanken als indeed.nl en nationalevacaturebank.nl staan bomvol vacatures en deze platforms adverteren zich suf. Niet altijd met het gewenste effect. Er zijn op dit moment simpelweg nauwelijks mensen die zelf op zoek gaan naar een nieuwe baan. Waarom zouden ze ook? Ze worden zelf wel benaderd. Daarnaast bestaan de vacatures op deze sites alleen uit tekst. Door sommige bedrijven wordt nog krampachtig geprobeerd om er iets origineels van te maken, maar uiteindelijk ontbreekt het totaal aan beleving voor de werkzoekende. In de ogen van de werkzoekende is er nauwelijks onderscheid tussen de bedrijven. Daarnaast zijn de functieomschrijvingen nagenoeg identiek. In een arbeidsmarkt waar de werkzoekende kan kiezen waar hij of zij gaat werken, moeten de bedrijven zichzelf echt beter presenteren en de inhoud van de functie en het bedrijf duidelijk maken.

Zo wordt er soms ook gegrepen naar werving- en selectiebureaus. Het is bijna niet voor te stellen, maar daar kom je vacatures tegen waarbij het bedrijf anoniem blijft. De kans dat een werkzoekende dit motiveert is zo goed als nul.

Bedrijven leven zich over het algemeen onvoldoende in in het gedrag en interesses van de kandidaten die uiteindelijk op de vacatures moeten gaan solliciteren. Een werkzoekende wil kort en snel een volledig maar ook een eerlijk beeld hebben van de functie. Maar ook zeker van het bedrijf en bedrijfscultuur. Gebruik maken van veel foto’s, korte video’s en korte quotes kunnen hiervoor zorgen. Je kunt het vergelijken met de manier waarop veel mensen zich op Funda oriënteren als ze op zoek zijn naar een nieuwe woning.

Een vacature plaatsen op de eigen website of op een vacaturebank en hopen dat erop wordt gereageerd is redelijk uitzichtloos. Er moet in kaart gebracht worden waar de mogelijk nieuwe medewerkers te vinden zijn. Zowel online als fysiek. LinkedIn kan hier interessant voor zijn, maar lang niet alle mensen zijn daar te vinden en zijn wel op bijvoorbeeld Instagram of Facebook aanwezig, zocht www.functiesindebouw.nl uit. Via advertenties op deze platformen kun je ervoor zorgen dat je op de tijdlijn terechtkomt van de werkzoekenden. Maar omdat ze daar in principe niet aan het scrollen zijn om vacatures voorbij te zien komen, zullen ze met de juiste boodschap geraakt moeten worden. En dat zorgt voor het laatste punt. Veel teksten zijn saai en nietszeggend. Pakkende, korte teksten met een vleugje humor, zijn echt nodig om de aandacht te pakken tussen alle andere posts waar ze wel op zitten te wachten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie