Ook cybersecurity is een kwestie van duurzaamheid
Ook cybersecurity is een kwestie van duurzaamheid

Ook cybersecurity is een kwestie van duurzaamheid

Redactie Baaz

Als je aan duurzaamheid denkt, gaan je gedachten al snel uit naar hergebruik van plastic, regentonnen om water op te vangen of het zwaarder belasten van vliegreizen. Allemaal goed, want deze maatregelen zorgen ervoor dat er minder grondstoffen gebruikt worden. Maar er zijn meer factoren die ervoor zorgen dat de samenleving gezond blijft. Ook cybersecurity heeft te maken met duurzaamheid.

Alles is digitaal

Als je om je heen kijkt, zie je dat de digitaliseringsslag bijna elk aspect van ons leven beïnvloedt. Of het nu gaat om entertainment, het kopen van goederen en diensten, of zelfs de interactie met onze collega's, vrienden en familie. Ook bijna alle kritieke infrastructuur en diensten waar onze samenleving van afhankelijk is, denk aan energie, vervoer of gezondheidszorg, zijn gedigitaliseerd en verbonden met het internet. Deze veranderingen hebben onze manier van werken, leven en interactie met anderen volledig veranderd. Wereldwijd vertrouwen er miljarden mensen op diensten en middelen die een paar jaar geleden niet eens bestonden.

Hacks brengen flinke schade toe

De keerzijde van deze nieuwe digitale wereld is dat elke verstoring van deze activiteiten en diensten onze maatschappij een flinke tik geeft. Denk aan de NS-storing bij Amsterdam begin juni, duizenden mensen zaten vast. Maar ook een onderbreking van kritieke diensten zoals elektriciteitscentrales of betalingssystemen systemen, mogelijk veroorzaakt door cyberaanvallen, kunnen individuen, organisaties, naties en zelfs de wereldeconomie in gevaar brengen. En dat risico is reëler dan mensen zich realiseren. Daarom is cybersecurity net zo essentieel voor de samenleving als bijvoorbeeld de  gezondheidszorg. Zonder goede beveiliging staat onze wereld stil.

Cyberveiligheid is dus een noodzakelijke voorwaarde voor de duurzaamheid van onze moderne samenleving. Het zorgt voor de bescherming en instandhouding van de volgende vier basiselementen:

Digitale privacy is een mensenrecht waar cyberbeveiliging bij ondersteunt. Cybercriminelen die persoonlijke en gevoelige informatie stelen, zoals financiële, medische en arbeidsgegevens - kunnen het leven van individuen flink lastig maken. Maar ook verstoringen van kritieke infrastructuur, zoals sanitaire voorzieningen en schoon water, of het in gevaar brengen van veiligheidsmaatregelen in industriële faciliteiten, kunnen mensenlevens in gevaar brengen.

  • Cyberbeveiliging zorgt ook voor zakelijke weerbaarheid. Het Global Risk Report 2022 van het World Economic Forum vermeldt cyberaanvallen als een van ‘s werelds top vijf risico's. Aanvallen gericht op infrastructuur (zoals elektriciteitscentrales), diensten (zoals banken of webhosting), en aangesloten apparaten kunnen ernstige, ontwrichtende schade toebrengen aan bedrijven. 
  • Nationale veiligheid valt of staat bij de juiste inzet van cyberbeveiliging. De samenleving moet beschermd worden tegen hacktivisten, cyberdreiging en cybercriminele organisaties.  Zowel de politieke stabiliteit als de economische gezondheid staat op het spel bij een aanval op de digitale infrastructuur.
  • Cyberveiligheid is een voorwaarde voor digitaal vertrouwen. Of het nu gaat om het online kopen van goederen en diensten of internationale diplomatie, vertrouwen is een essentieel element van elke transactie. Met de snelle evolutie van digitale technologie en hulpmiddelen (deep fake, gegevens manipulatie, enzovoort) kan het vertrouwen worden ondermijnd. Daarom is het absoluut noodzakelijk te beschikken over systemen die authenticatie verzekeren, en systeemintegriteit om de individuele privacy te beschermen, het intellectuele eigendom en digitale transacties.

Frank van der Gaarden, channel manager bij Fortinet

Duurzaamheid begint bij jezelf

Conclusie: cyberbeveiliging hoort net als het verminderen van grondstofgebruik en andere milieu-initiatieven tot het duurzaamheidsplan van elk bedrijf. Fortinet helpt hierbij met een breed scala aan beveiligingsoplossingen, maar kijkt ook naar zichzelf. De afgelopen  jaren hebben we ervoor gezorgd dat onze producten gemiddeld 66% minder energie gebruiken. Ook zetten we biologisch afbreekbare verpakkingen in, en streven we naar een inclusief en divers personeelsbestand. Bovendien sponsoren we lokale stichtingen. Tijdens onze meest recente klantendag in Rotterdam deelden we geen relatiegeschenken uit, maar doneerden we een mooi bedrag aan Stichting Nationale Boomfeestdag. Ook dit soort initiatieven helpen het milieu.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie