Online een BV oprichten

Online een BV oprichten

Redactie Baaz

Je bent eruit; je onderneming wordt een BV, een besloten vennootschap. Dit past het beste bij je onderneming en het brengt de minste risico’s met zich mee.

Om een BV te kunnen oprichten, heb je een notariële akte nodig met daarin de statuten die een BV moet volgen. Maar… jij wil je bezig houden met het opstarten van je onderneming en al die afspraken buiten de deur kosten alleen maar kostbare tijd. Dan kun je gewoon online BV oprichten bij de notaris. We leggen je graag uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat en waarom je voor het oprichten van BV altijd naar de notaris moet.

BV: besloten vennootschap

BV is de afkorting voor besloten vennootschap. Dit is een van de verschillende bedrijfsvormen die je kan voeren in Nederland en heeft voordelen voor jou als goede ondernemer op persoonlijk vlak. In tegenstelling tot een eenmanszaak ben je namelijk beperkt met je privé geld aansprakelijk voor de BV mocht je in de schulden raken. Dat is best fijn en biedt bescherming. Je hebt voor een besloten vennootschap tevens geen startkapitaal nodig, wat je als ZZP’er vaak wel nodig hebt. Voor de BV haal je investeerders binnen, bijvoorbeeld door het besloten verkopen van aandelen. Daarnaast kun je met verschillende mensen samen een BV starten of zelfs verschillende BV’s samenvoegen tot een holding.

Officieel starten via een notaris

Of je de BV nu alleen of met anderen gaat oprichten, je moet altijd naar de notaris om de oprichting officieel te maken. De notaris is namelijk verantwoordelijk voor het optekenen van de BV akte. Hierin staat bijvoorbeeld wie de bestuurders zijn, maar ook de statuten van de BV. Dit kun je zien als de spelregels waaronder een besloten vennootschap opereert en waaraan je je als bestuurder dus moet houden om als een BV te kunnen ondernemen. Daarnaast zal de notaris het bedrijf met alle bestuursleden inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Doe het online

Als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Bijvoorbeeld met het binnenhalen van die aandeelhouders en investeerders. Misschien wil je wel met de fabriek gaan praten over het productieproces en zo snel mogelijk verkooppunten voor je product zien te vinden. Echter mag je pas beginnen als de akte voor de BV dus is opgetekend door de notaris. Heb je geen zin of tijd om zelf of met alle bestuurders naar de notaris te gaan, dan kun je dus online je BV oprichten bij de notaris. Gewoon vanuit je luie stoel of aan de keukentafel via het internet.

Akte opstellen

De notaris stelt dan de akte op en beschrijft aan de hand van de door jou aangeleverde gegevens wat de statuten voor jullie besloten vennootschap zijn. In de akte en de statuten worden onder meer opgenomen wat het doel is van de besloten vennootschap, welke activiteiten het bedrijf gaat verrichten, welke bevoegdheden worden toegekend aan de directie en natuurlijk hoeveel aandelen je gaat verstrekken en welke soort aandelen dit zijn. In de statuten neemt de notaris ook op wie je Ultimate Beneficial Owners (afgekort UBO’s) zijn. Een UBO bezit 25 of meer procent van de aandelen en deze persoon of personen moeten worden ingeschreven in het speciale UBO-register van de Kamer van Koophandel.

Kosten opstellen BV

Het online oprichten van een BV bij de notaris kost natuurlijk geld. De kosten kunnen variëren per notaris en notariskantoor. Gemiddeld kun je rekening houden met een bedrag tussen de € 1.500 en € 5.000 euro. Het inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kost eenmalig € 75 euro. Deze kosten worden uiteraard meegenomen op de factuur van de notaris, aangezien de notaris de inschrijving voor je in orde maakt.

BV achter je bedrijfsnaam

Zodra de akte is opgesteld en je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister, dan kan het echte ondernemen beginnen én mag je de afkorting BV achter je bedrijfsnaam voeren. Daarom is het goed om gewoon online je BV op te richten bij een notaris, want dat gaat vaak sneller en je hoeft geen tijd te reserveren om het notariskantoor te bezoeken. Een win-win situatie voor het online oprichten van je eigen BV.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie