Stabiliteitsrisico op de woningmarkt

Onevenwichtigheden op de woningmarkt

Aimée van Vuuren
De Nederlandsche Bank (DNB) meldt in het Overzicht Financiële Stabiliteit Voorjaar 2019 dat de onevenwichtigheden op de woningmarkt zorgen voor het grootste stabiliteitsrisico in Nederland.

Woningmarkt

Als er een nieuwe huizenprijsdaling komt, kan dit grote gevolgen hebben voor de economie van Nederland en voor het Nederlandse bankwezen. De woningmarkt brengt grote risico's met zich mee als zij lagere prijzen hanteren. ‘Banken hebben hun kredietvoorwaarden voor hypotheken in de afgelopen twee jaar versoepeld. Bovendien hanteren zij opnieuw lagere risicogewichten voor hypotheken, waardoor zij minder kapitaal aan hoeven te houden voor hun hypothekenportefeuille. De lagere risicoperceptie bij banken staat op gespannen voet met de toegenomen zorgen over de oververhitting van de huizenmarkt', schrijft DNB in een rapport.

LEES OOK: Berichtgeving woningmarkt overtrokken

Prijzen van woningen

Doordat de prijzen van woningen de afgelopen jaren sterk zijn gestegen, kreeg de Nederlandse economie een boost. Als de prijzen van de woningen nu gaan dalen binnen de woningmarkt, loopt Nederland het risico een economische terugval te krijgen. De Brexit en de handelsoorlog voor veel risico op financiële markten zorgen. Daarnaast is het aflossen van schulden minder aantrekkelijk vanwege de lage rente.

De prikkels om van schulden af te komen is er niet meer, wat zorgt voor een begin van een economische crisis. Als daarbij de prijzen van woningen de komende jaren lager worden, kan dit zorgen voor wederom een crisis die we al eerder meemaakten in 2007 en waarvan de gevolgen nu nog voelbaar zijn.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée