Oneerlijke concurrentie overheden in kaart gebracht
Zwartboek brengt oneerlijke concurrentie overheden in kaart

Oneerlijke concurrentie overheden in kaart gebracht

Redactie Baaz

Ondernemers worden de markt uit gedrukt door oneerlijke concurrentie door overheden. Dat stelt MKB-Nederland op basis van het Zwartboek Wet markt en overheid, dat de organisatie overhandigt aan de Kamerleden Ziengs (VVD) en Verhoeven (D66).

Zwartboek Wet markt en overheid

De wet die ondernemers moet beschermen, de Wet markt en overheid, werkt volgens MKB-Nederland niet. Michaël van Straalen, voorzitter van de organisatie, legt uit: 'De Wet markt en overheid is in 2012 ingevoerd om ondernemers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, maar biedt overheden juist een easy escape om zelf marktactiviteiten te verrichten, zonder gehouden te zijn aan de wettelijke gedragsregels.' Bepaalt een gemeente bijvoorbeeld dat een marktactiviteit het algemeen belang dient, dan is de wet niet langer van toepassing. In dat geval kan ook toezichthouder ACM niets doen. In theorie kunnen gedupeerde ondernemers bezwaar maken bij de gemeente, maar 'in de praktijk eigenlijk alleen de lange en kostbare gang naar de rechter maken.'

Geen voorwaarden aan Wet markt en overheid

Een ander nadeel van de Wet markt en overheid is dat er geen voorwaarde of beperking geldt voor overheden die besluiten om niet meer aan te besteden, maar activiteiten in eigen beheer uit willen voeren. 'Ook een probleem is dat zorgvuldige besluitvorming over markttoetreding in de meeste gevallen volledig ontbreekt', aldus Michaël. 'Daarbij is het een omissie dat publiek bekostigde onderwijsinstellingen in het geheel zijn uitgezonderd van de wet.'

Zwartboek

Volgens MKB-Nederland wordt door deze ontsnappingsroute publiek geld verkeerd besteed en worden betere, efficiëntere en voordeligere initiatieven vanuit de markt aan de kant gezet. Bovendien worden niet alleen kleine bedrijven getroffen, ook grote ondernemingen worden geraakt. In het Zwartboek Wet markt en overheid worden de problemen uit de doeken gedaan. MKB-Nederland en VNO-NCW, die het Zwartboek samen met MKB-Nederland overhandigt, willen naar een verbeterde wetgeving. 'Overheden die zelf op de markt willen of activiteiten zelf willen uitvoeren, zouden verplicht een aantal stappen moeten doorlopen, waaronder het raadplegen van de markt om te bepalen of dit wel noodzakelijk en redelijk is.' De ACM zou dit vervolgens moeten toetsen, vinden de organisaties. Verder moet de wetgever helder maken wat wel en geen economische activiteiten zijn.

Evaluatie

Minister Kamp van Economische Zaken wil nog voor het einde van het jaar met een evaluatie van de wet komen. Michaël denkt dat het niet anders kan dan dat de minister zijn conclusie deelt.

Het Zwartboek wordt door MKB-Nederland mede namens VNO-NCW aangeboden aan Kamerleden Ziengs en Verhoeven.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie