Onderzoek SNS: Driekwart jongvolwassenen heeft ondernemersdromen, maar ondervindt obstakels

Onderzoek SNS: Driekwart jongvolwassenen heeft ondernemersdromen, maar ondervindt obstakels

Redactie Baaz

Maar liefst driekwart van de Nederlandse jongvolwassenen (18-35 jaar) heeft  ondernemersdromen, maar veel van hen missen kennis (35%) of weten niet waar ze moeten beginnen  (30%). Ook worden zij ontmoedigd door de maatschappij, waaronder scholen, overheden en banken.  Ruim de helft van de mbo-opgeleide jongvolwassenen vindt dat Nederland niet goed is ingericht voor  jonge ondernemers. Hierdoor ligt het gevaar op de loer dat mbo-opgeleiden minder vaak een  onderneming starten, terwijl we hen juist heel hard nodig hebben om de maatschappij draaiende te  houden. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS onder 1.107 jongvolwassenen.

Ondernemende generatie die iets goed wil doen

De ambitie om te ondernemen wordt voornamelijk gedreven door de wens om iets goeds te doen voor  de wereld (61%), vooral bij vrouwen en wetenschappelijk opgeleiden. Ook droomt bijna de helft van de  jongvolwassenen ervan om met de handen te werken (48%). Onder vrouwen en mbo-opgeleiden is dit  percentage het hoogst: respectievelijk 54% en 61%.  

Ondernemersdromen voor jongeren komen met obstakels

Ondanks de wens om te ondernemen,houdt een aantal obstakels jongvolwassenen tegen. Zo vindt 7 op  de 10 het spannender om te gaan ondernemen door de gestegen vaste lasten, waaronder de woonlasten.  Ook hebben veel jongvolwassenen het idee dat zij nog niet voldoende kennis hebben (35%) of te weinig  eigen geld (38%). Vooral mbo-opgeleiden ervaren deze obstakels. Bovendien vindt ruim de helft van de  mbo-opgeleiden dat Nederland niet goed is ingericht voor jonge ondernemers. Zij voelen zich zelfs  ontmoedigd. 

Charlotte Bosch (expert ondernemen bij SNS): “We zijn geschrokken van deze cijfers; hiermee moeten we  als bank en maatschappij aan de slag. Geïnspireerd raken en geïnformeerd worden is heel belangrijk om een  eerste stap te zetten. Bij SNS zijn alle startende jongvolwassen ondernemers welkom. Wij willen de obstakels  die hun ondernemersdromen in de weg staan wegnemen. Het is een gemiste kans als bijvoorbeeld mbo opgeleiden hun ondernemersdroom niet durven waarmaken om een zelfstandig vakman te worden, terwijl  zij juist van cruciaal belang zijn voor onze maatschappij.” Dat is ook de reden dat SNS recent een  samenwerking is aangegaan met WorldSkills Netherlands. Om vakmensen de groeikansen en  waardering te geven. Erkenning van vakmanschap en beroepstrots stimuleren is het gezamenlijke doel. 

Erik van der Zwan (directeur WorldSkills Netherlands): “Als WorldSkills Netherlands stimuleren wij  toekomstige professionals zich breed te ontwikkelen. Met de vakwedstrijdprogramma’s bereiken wij  tienduizenden studenten in het (v)mbo. Deze talentvolle vakmensen maken straks het verschil bij het  realiseren van de ambities van de overheid en het bedrijfsleven, velen van hen bijvoorbeeld als ondernemer.  Een belangrijk ingrediënt voor een gezonde carrière is goede financiële kennis en -vaardigheden. Door de  samenwerking met SNS zijn wij gezamenlijk in staat om hier aandacht aan te geven in het programma en  daarbuiten en zo de jonge vakmensen van de toekomst nog beter op weg te helpen.”

Steun is nodig 

Uit het onderzoek blijkt dat veel ondernemende jongvolwassenen hulp willen van de bank. Opvallend  genoeg voelt niet iedereen zich gesteund door de bank; 23% voelt zich zelfs gedemotiveerd om te gaan  ondernemen. 61% denkt dat de bank hen als kleine onderneming niet ziet staan, onder mbo-opgeleiden is dit maar liefst 67%. Bosch: “We merken dit ook in onze gesprekken met jongvolwassenen. Bij SNS kijken  we juist verder dan het financiële plaatje. Duurzaam en sociaal ondernemen, iets bijdragen aan de  maatschappij en vakmanschap laten groeien, dat ondersteunen wij. Daar passen we ons beleid en onze  bedrijfsvoering op aan. Ook gaan we samenwerkingen aan, zoals met WorldSkills Netherlands.''

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie