Onderzoek: leuke collega's boven verdiensten en droombaan

Jordi Smit
Nederlanders hechten veel waarde aan het hebben van leuke collega’s. Dit blijkt uit een onderzoek van vacaturewebsite Jobbird onder bijna 1.100 respondenten.

Onderzoek: leuke collega's belangrijk

Ruim 73 procent van de respondenten geeft aan het werken met leuke collega's als belangrijk te beschouwen, blijkt uit het onderzoek. Het wordt zelfs belangrijker ervaren dan het hebben van een droombaan (75 procent) en een hoger salaris (73,5 procent). Een van de redenen waarom het hebben van leuke collega’s zo belangrijk wordt gevonden, is dat zij vaak motiveren op de werkvloer, zo zegt driekwart van de respondenten. Collega’s zorgen voor een verhoogde productiviteit en ontwikkeling.

“Werknemers willen groeien in hun vak en collega’s spelen hier een grote rol in. Door te inspireren en motiveren kunnen zij deze ontwikkeling boosten”, aldus Marlot Anna Cruiming, CEO van Jobbird. Ook hebben leuke collega’s een positieve invloed op het privéleven. Meer dan de helft van de respondenten (53 procent) geeft aan dat leuke collega’s zorgen voor een gelukkiger leven.

Overige resultaten onderzoek

Ervaring legt het daarnaast af tegen behulpzaamheid. 43 procent van de respondenten in het onderzoek vindt collega’s die behulpzaam zijn het fijnst om mee te werken. Slechts 8 procent kiest voor een collega met meer ervaring. Het grootste irritatiepunt is weinig inzet en de kantjes er vanaf lopen, zo geeft 58 procent van de respondenten aan. Echter, Nederlanders zijn niet opzoek naar vriendschap op de werkvloer. Slechts 6 procent van de respondenten beaamt de stelling of zij het belangrijk vinden dat collega’s ook hun vrienden zijn volledig. 

LEES OOK: Vast contract niet langer in trek bij jongeren

Afkomst en geslacht spelen geen rol 

Nederlanders maken veelal geen onderscheid tussen de afkomst en het geslacht van hun collega’s. Bijna driekwart van de respondenten geeft aan geen waarde te hechten aan de nationaliteit. Voor slechts 8 procent van de respondenten maakt het uit of een collega van eigen of buitenlandse afkomst is. Ook het geslacht van collega’s speelt voor ruim 88 procent geen rol. Het werken met personen van eigen leeftijd heeft voor ruim de helft van de respondenten in het onderzoek de voorkeur, waar eenderde gaat voor jonger en nog geen 18 procent voor ouder.

afbeelding van Jordi Smit
Door: JordiSmit

JordiSmit | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJordi