Ondernemers investeren fors meer
Bedrijfsleven investeerde meer in december

Ondernemers investeren fors meer

Redactie Baaz
Het bedrijfsleven is in de laatste maand van 2015 flink druk geweest met investeren. Vooral personenauto's waren populair.

Investeren in personenauto op 1

In december 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 19,3 procent groter dan het jaar ervoor. De stijging is groter dan een maand eerder. Dat komt vooral doordat de investeringen in personenauto’s opnieuw sterk groeiden.
 
Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in februari minder gunstig dan in januari en december. 

Bijtellingstarieven

In december is vooral meer in personenauto’s geïnvesteerd. Met de verhoging van de bijtellingstarieven en de BPM met ingang van 2016 was er voor bedrijven een fiscale prikkel om de aanschaf van personenauto’s naar voren te halen.
 
Volgens de BOVAG zijn er de afgelopen decennia in december nog nooit zo veel nieuwe auto’s geregistreerd als in december 2015. In welke mate de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016 invloed heeft gehad, kan niet met de CBS-cijfers worden vastgesteld. 

Investeren in vliegtuigen

Ook de investeringen in woningen waren opnieuw hoger dan een jaar eerder. De investeringen in vliegtuigen ten slotte waren ook hoger dan in december 2014.
 
De omstandigheden voor investeringen zijn in februari per saldo minder gunstig dan in december volgens de CBS Investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. Vooral de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen ten opzichte van een jaar eerder en de groei van de export op jaarbasis waren een stuk kleiner.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie