Ondernemers dienen rapport in over complexe toezichtregels
zijn te complex blijkt uit rapport van ondernemersorganisaties

Ondernemers dienen rapport in over complexe toezichtregels

Redactie Baaz

Ondernemers krijgen hoge kosten door te ingewikkelde toezichtregels. Dit staat in een rapport wat de ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland vandaag aanbieden aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.

Regels

Met name voor het mkb en kleine ondernemers is het bijna onmogelijk om alle regels op te volgen. Deze zijn te complex en bovendien zijn het er veel te veel. 'De kloof tussen een dynamische wereld van ondernemers en die van abstracte en gedetailleerde overheidsregels heeft nadelige gevolgen voor zowel de naleving van de regels als de toezichtlasten voor bedrijven', zeggen de organisaties. Niet alleen ondernemers hebben last van alle regels, ook de toezichthouders zitten met dit probleem.

Inrichting

Volgens de ondernemers moet het toezicht zo worden ingericht dat de bedrijven die zich aan de regels houden, er zo min mogelijk last van hebben. Juist de ondernemingen die dit niet doen, moeten hard worden aangepakt. 'Toezicht en regelgeving zijn nodig in een complexe samenleving zoals de onze', vindt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. 'Ze zorgen voor voorspelbaarheid en een gelijk speelveld. Als er geen toezicht zou zijn, zouden we er om vragen. Maar regeldruk en toezicht is een voortdurende zoektocht naar evenwicht tussen overheid, burgers en bedrijfsleven. Op dit moment hebben bedrijven het gevoel dat op elk incident nieuwe regels volgen.'

Komende half jaar

De organisaties willen dat het voor toezichthouders duidelijker wordt aan welke eisen een boete moet voldoen. 'De proportionaliteit van de sanctie moet niet geheel overgelaten worden aan de toezichthouder.' De ondernemers willen dat toezichthouders beter gaan samenwerken om de toezichtkosten omlaag te brengen. Het komende half jaar werken de organisaties samen met toezichthouders, minister Kamp van Economische Zaken en andere departementen om het toezicht in vijf sectoren beter en efficiënter te maken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie