De dag van de baas

De dag van de baas

Redactie Baaz

Het is vandaag de dag van de baas! Mocht je nu wachten op een bos bloemen of een fles whiskey, dan kan je wellicht lang wachten. Een compliment van je werknemers zal waarschijnlijk sneller plaatsvinden. Natuurlijk is geen één baas hetzelfde en willen we ze allemaal in het zonnetje zetten. Dit doen we door vijf soorten bazen op een rijtje te zetten. Misschien herken je jezelf wel tussen een van deze bazen.

De baas van de regels

Allereerst de baas die altijd druk is met het opvolgen van regeltjes, schema's en planningen. Je weet precies wat zich in het bedrijf afspeelt en zorgt dat alles soepel verloopt. Op deze manier weten je werknemers wat ze precies aan jou hebben. Een klein nadeel van de regelbazen is dat ze niet heel inspirerend of creatief zijn. Zolang het volgens het boekje gaat vinden zij alles prima.

Baas

De afwezige baas

Deze baas komt vaker voor dan je denkt. Je lijkt alle vertrouwen te hebben in je personeel. Iedereen kan zijn eigen ding doen en zelf ben je nooit te bereiken. Als een werknemer een vraag heeft, ben jij als baas altijd weg. Je bent altijd onderweg of in een bespreking. Grote kans dat je inbox vol staat met mails die onbeantwoord blijven. Om nog niet te beginnen over het inplannen van een afspraak. De werknemers moeten hier rekening mee houden en ver van te voren een afspraak inplannen wat niet handig is wanneer er iets belangrijks is. Wat wel fijn is aan deze baas, is dat ze niet op de vingers van het personeel kijken waardoor het personeel zonder stress kan werken. 

De creatieve en vrolijke baas

De altijd vrolijke baas die iedereen elke ochtend een goedemorgen wenst. En dat ook altijd met een glimlach op je gezicht. Als je deze baas bent, zie je communicatie als kinderspel en daarom weet het hele bedrijf wat er gaande is. Een minpunt aan het zijn van de vrolijke, creatieve baas is dat je vaak te overtuigd bent van je eigen ideeën. Je hebt een visie en vindt het lastig om hier vanaf te wijken.

Baas

De baas die alles goed vindt

Deze baas wordt vaak door het personeel gezien als droombaas. Je vindt alles goed en je geeft alle vrijheid. Je maakt je nergens druk om of zo lijkt het tenminste. Iedereen kan zijn eigen ding doen maar vergis je niet dat dit ook fout kan gaan. Zonder regels en richtlijnen lopen de irritaties snel op. Want die ene werknemer komt altijd te laat binnen en die andere gaat altijd vroeg naar huis. En als iemand zijn deadline niet haalt, boeit het jou als baas vaak niet veel terwijl dit irritaties opleverd voor je werknemers. 

De overleggende baas

Je gelooft in de mening van de werknemers en overlegt elke stap. Samenwerking is de sleutel tot succes is je motto. Het vertrouwen in je personeel is vaak erg groot. Doordat je als baas vertrouwen hebt in de werknemers, weten ze dat je je best doet en als beloning doen ze dit ook voor jou terug.

Baas

De beste baas

De beste baas is toch wel een baas die een combinatie is van alle bazen. Een sterke baas die regels volgt, vrijheid geeft, geen stress heeft, vrolijk is en overlegt. Mocht je nu denken dat je iets kan verbeteren aan hoe je het bedrijf aanstuurd, vraag dan om feedback bij je werknemers. Zo kunnen zij hun eventuele probleem kwijt en kan jij zorgen voor een betere werksfeer. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie