Ondernemen in het buitenland de volgende stap? Houd hier dan rekening mee!

Ondernemen in het buitenland de volgende stap? Houd hier dan rekening mee!

Redactie Baaz
De zaken lopen goed en je bent toe aan een nieuwe stap in je carrière als ondernemer: het buitenland roept! Spannend natuurlijk, maar als je het goed aanpakt, biedt het ondernemen in het buitenland je tal van mooie kansen.

In de eerste plaats zorg je ervoor dat je alles op zakelijk gebied op orde hebt. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de benodigde visa en (werk)vergunningen. Het grote voordeel van ondernemen binnen de Europese Unie is dat je je vaak zonder al te veel rompslomp in een ander EU-land kunt vestigen. Hierdoor is het makkelijker om binnen de EU grenzeloos te ondernemen, maar vergeet niet dat je als ondernemer in het buitenland ook een bepaalde mindset moet hebben. Wil jij je vestigen op de internationale markt, dan zijn dit vier onderwerpen om rekening mee te houden. 

1. Je bent veel onderweg

Het reizen is misschien wel hetgeen wat het zo aantrekkelijk maakt om als ondernemer buiten de landsgrenzen te kijken. Je ziet immers nog eens wat en komt op plekken waar je anders misschien niet zo snel voor zou kiezen. Toch kan het reizen een flinke belasting zijn, want hoe je het ook went of keert, je bent er iedere keer toch aardig wat tijd aan kwijt. En soms loopt je reis natuurlijk ook niet zoals je had gepland!
 
Bedenkt vooraf goed met welk vervoersmiddel je wilt gaan reizen. Kies je voor de auto, dan heeft dit als voordeel dat je flexibel bent. Je beslist immers zelf wanneer je vertrekt en wanneer je een pauze neemt, maar het nadeel is dat een lange autorit vermoeiend is en je al snel urenlang onderweg bent.
 
Een andere optie is om de trein te pakken. Zeker wanneer je in een grote stad moet zijn, is de trein een prima alternatief. Je reist comfortabel, hoeft niet op het drukke verkeer te letten en kunt onderweg eventueel nog werken ook. Is een grote stad echter niet je eindbestemming, dan kan het nog best een klus worden om met het openbaar vervoer verder te reizen.
 
Uiteraard kiezen veel ondernemers ook voor het vliegtuig. Niet zo vreemd, want het vliegen zelf gaat enorm snel en met alle low-cost carriers die er zijn, is het vaak nog betaalbaar ook. Houdt er echter rekening mee dat je vaak ruim van tevoren op het vliegveld aanwezig moet zijn en dat je in veel gevallen ook nog van het vliegveld op je eindbestemming moet zien te komen. Ook dit kost extra tijd en geld. 

2. Je overnacht regelmatig ergens anders

Veel zakelijke reizigers streven ernaar om ’s ochtends vroeg te vertrekken en laat in de avond weer naar huis te reizen. Dat is in sommige gevallen ook zeker een optie, maar niet altijd mogelijk. Vaak zal je ook ergens moeten overnachten en dat betekent, dat je ook voor je maaltijden moet zorgen. Een goede planning van je reis is dan ook belangrijk.
 
Veel hotels richten zich op de zakelijke markt. Zij bieden diensten aan die jij als ondernemer in het buitenland waarschijnlijk wel weet te waarderen, zoals wifi op de kamer, de mogelijkheid tot een vroeg ontbijt, vergaderfaciliteiten of een strijkservice (je wilt immers wel goed voor de dag komen). Moet je één of meerdere overnachtingen regelen, boek deze dan ook bij een dergelijk hotel.
 
Een ander aandachtspunt bij het plannen van je reis naar het buitenland is de datum. Ieder land heeft zo zijn eigen nationale feestdagen en het is niet aan te raden om juist in een dergelijke periode een zakelijke reis te plannen. Overnachtingsprijzen schieten de lucht in rond deze dagen, restaurants zitten vol en je zakelijke contacten zijn waarschijnlijk niet eens aanwezig. Om onaangename verrassingen te voorkomen, check je dan ook altijd eerst even of het niet een feestdag is of er een ander evenement wordt georganiseerd dat het boeken van een goed hotel lastig maakt.  

3. Je moet bereikbaar blijven

Als ondernemer wil je altijd bereikbaar zijn – en zeker wanneer je in het buitenland bent. Dat geldt niet alleen voor het telefonisch contact met je klanten, maar natuurlijk ook voor het gebruik van internet. Jij wilt je mail kunnen controleren en op de hoogte blijven van belangrijk nieuws. Maar hoe zat het ook alweer met de kosten die flink kunnen oplopen wanneer je je smartphone in het buitenland gebruikt? 

Gelukkig is dat een probleem dat wordt aangepakt. Door Vodafone bijvoorbeeld, want dit bedrijf heeft als eerste Nederlandse provider de roamingkosten binnen de EU afgeschaft. Bovendien hebben ze speciale bundels voor de zakelijke gebruiker op de markt gebracht, waarmee je zorgeloos kunt bellen én internetten binnen Europa. Roam like Home, noemen ze dit. En dat is natuurlijk precies wat je nodig hebt bij grenzeloos ondernemen!

4. Je krijgt te maken met andere gebruiken

Je richt je natuurlijk in de eerste instantie op de verschillen in wet- en regelgeving en financiële verplichtingen, maar onderschat ook niet de cultuurverschillen die er bestaan binnen Europa. Die beginnen al zodra je de grens met België of Duitsland oversteekt: onze naaste buren hebben op dat gebied echt heel andere gewoontes én verwachtingen dan wij Nederlanders. En hoe verder je van huis komt, hoe groter die verschillen worden.
 
Een duidelijk voorbeeld is de lunch. Wij nemen zelfgesmeerde boterhammen mee, maar in het buitenland is dit absoluut not done. Daar eten ze een uitgebreide lunch, het liefst buiten de deur, en ook de drank mag tijdens een dergelijke maaltijd niet ontbreken. Nodig je iemand uit voor een zakenlunch, doe dit dan ook niet op je kantoor, maar reserveer in een goed restaurant. Neem bovendien gerust de tijd, want van drie gangen staat niemand raar te kijken.
 
Ook op het gebied van kleding en omgangsvormen bestaan grote verschillen. Zorg dus dat je de plank niet misslaat en lees je van tevoren goed in over de andere gebruiken en gewoontes van het land waar je zaken gaat doen. 

Een succesvol avontuur

Bovenstaande punten hoeven uiteraard geen enkel probleem te vormen voor de gedreven ondernemer die over de grens zaken wil doen. En natuurlijk ben jij die ondernemer! Denk dus goed na over hoe je naar je plaats van bestemming reist en houd rekening met lastige dagen en periodes. Sluit daarnaast een goed telefoonabonnement af, zodat je achteraf niet onaangenaam verrast wordt door een hoge rekening. En die verschillen in gebruiken en gewoontes? Die zijn nou juist hetgeen wat het grenzeloos ondernemen zo leuk maken!
 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie