Acquisitiefraude wordt aangepakt

Acquisitiefraude wordt aangepakt

Redactie Baaz
De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met het strafbaar stellen van acquisitiefraude. Het sturen van een spooknota of het onder valse voorwendselen aansmeren van een duur advertentiecontract is strafbaar.

Acquisitiefraude bij ondernemers

De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met een initatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) die deze maatregel nemen. Acquisitiefraude kost het bedrijfsleven jaarlijks 1 miljard euro schade in de Benelux en in Nederland naar schatting 480 miljoen euro, de fraude dupeert ondernemers voor vaak forse bedragen, aldus Els Prins van MKB-Nederland die al ruim tien strijdt tegen acquisitiefraude. Vervolging van fraudeurs bleek echter tot op heden niet mogelijk voor ondernemers, alleen consumenten hadden bescherming via de wet Oneerlijke Handelspraktijken. De politiek vond de fraude voor ondernemers vaak een eigen risico, eigen schuld dikke bult. Vanaf 2004 kwam de politiek er toch achter hoe geraffineerd de fraudeurs te werk gingen en hoe grootschalig het probleem is.

In 2013 oordeelde de rechtbank in Groningen echter, na een proefproces van MKB-Nederland, dat de politiek aan zet was om dit recht te trekken, waarmee een precedent werd geschapen. Gesthuizen en Van Oosten zijn met het fraudedossier aan de slag gegaan. De voltallige Tweede Kamer stemde bijna een jaar geleden in met hun plan, vandaag volgde de Senaat. MKB-Nederland hoopt dat de wet nu snel wordt ingevoerd. Dat geeft een duidelijk signaal dat fraude hard moet worden bestreden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie