Nieuwe aanbestedingswet treedt 1 april in werking
De nieuwe aanbestedingswet: winst voor het mkb

Nieuwe aanbestedingswet treedt 1 april in werking

Redactie Baaz

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf weten het al sinds jaar en dag: tegen concurrentie binnen overheidsaanbestedingen is bijna niet op te boksen. Dit heeft voor een groot deel te maken met de eisen gesteld aan bedrijven om opdrachten binnen te halen. De nieuwe aanbestedingswet probeert hier verandering in te brengen.

Op 1 april 2013 gaat de nieuwe Aanbestedingswet in werking. Hierin staat onder andere dat opdrachten niet groter gemaakt mogen worden dan dat ze daadwerkelijk zijn, en dat omzeteisen redelijk moeten zijn. Dit is opgenomen in de Gids Proportionaliteit. Zo kun je als ondernemer meedingen naar opdrachten vanuit de overheid zonder dat je een opdracht al moet laten schieten omdat je niet aan de eisen voldoet.

Europese regels in Nederland

De wet is in feite de Europese regelgeving omtrent aanbestedingen toegepast op de Nederlandse situatie. Volgens de overheid moet de wet leiden tot:

  • meer concurrentie, doordat meer ondernemers kunnen meedingen naar een overheidsopdracht;
  • minder administratieve lasten;
  • meer lijn in aanbestedingsprocedures;
  • betere naleving van de regels;
  • betere besteding van belastinggeld,
  • een eenvoudiger afhandeling van klachten.

Winst voor het mkb

De strijd om nieuwe regels voor aanbestedingen is al langere tijd aan de gang. Als vanaf 1 april de nieuwe regels ingaan, kunnen vooral ondernemers uit het mkb hiervan profiteren, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Voor meer informatie over de aanbestedingswet kun je terecht op de pagina van de Rijksoverheid, een handige metrokaart waarin alle feiten op een rij worden gezet en je antwoorden vindt op praktisch al je vragen kun je hier vinden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie