Nettolonen stijgen, maar kosten ook

MKB
Jordi Smit
De nettolonen van vrijwel alle Nederlanders gaat dit jaar omhoog. Mensen met een laag tot middelhoog inkomen zullen het meest profiteren van de stijging.

Nettolonen stijgen

De stijging is bovenal te danken aan een lagere belasting op inkomsten, zo stelt loonstrookverwerker ADP donderdag. Hogere heffingskortingen en lagere belastingtarieven in de tweede en derde schijf maken dit mogelijk. Werknemers met een modaal inkomen (€ 2.778,- bruto) gaan er netto € 56,- per maand op vooruit. Bij hogere lonen zijn de voordelen minder, omdat de arbeidskorting sneller wordt afgebouwd.

Grootste stijging

Werknemers in de sector metaal en techniek zien hun netto-inkomen het meest stijgen (€ 63,- erbij). Het netto-inkomen van mensen met een minimumloon stijgt met € 36,-. Ambtenaren profiteren het minst: bij een modaal inkomen stijgt het loon met € 45,-. Ambtenaren die driemaal modaal verdienen, leveren maandelijks zelfs € 4,- in. 

LEES OOK: Gemiddelde loonstrook valt in januari 2019 hoger uit

Addertje nettolonen

Er zijn echter een aantal addertjes onder het gras, zoals wanneer je kijkt naar de dertiende maand. De meeste werknemers moeten hier komend jaar meer van inleveren bij de fiscus. Werknemers met een modaal inkomen betalen € 3,- meer aan heffingen over deze beloningen dan vorig jaar. Bij twee keer modaal is dat verschil groter dan € 117,-.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi