Nettolonen stijgen, maar kosten ook

MKB
Jordi Smit
Bijna alle werkenden in Nederland gaan er dit jaar met hun nettolonen op vooruit. Vooral mensen met een laag tot middelhoog inkomen zien het bedrag op hun loonstrookje stijgen. Omdat het lage btw-tarief ook omhooggaat, is het nog de vraag of werknemers in hun portemonnee daadwerkelijk meer overhouden.

Nettolonen stijgen

Dat er op het loonstrookje in 2019 meer onder de streep overblijft, is vooral te danken aan een lagere belasting op inkomsten, stelt loonstrookverwerker ADP donderdag. Zo zijn er hogere heffingskortingen. Daarnaast dalen de belastingtarieven in de tweede en derde schijf, in opmaat naar de overgang naar een tweeschijvenstelsel. Werknemers met een modaal inkomen (€ 2.778,- bruto) gaan er netto € 56,- per maand op vooruit. Bij hogere lonen vlakken de voordeeltjes wat af, omdat de arbeidskorting sneller wordt afgebouwd.

Grootste stijging

Werknemers in de sector metaal en techniek zien hun netto-inkomen het meest stijgen (€ 63,- erbij). Het netto-inkomen van mensen met een minimumloon stijgt met € 36,-. Ambtenaren profiteren het minst: bij een modaal inkomen stijgt het loon met € 45,-. Ambtenaren die driemaal modaal verdienen, leveren maandelijks zelfs € 4,- in. Volgens algemeen directeur Martijn Brand van ADP betekent de hogere nettolonen niet per se dat we met z'n allen beter af zijn. 'Hoewel de lonen stijgen, lopen ook de kosten voor energie, de boodschappen en de zorg op.' Een gezin met modaal inkomen en twee kinderen houdt door de hogere belasting op verbruik niets over van de stijging van de nettolonen. 'Een groot deel van die netto-inkomsten eten ze op', aldus Brand.

LEES OOK: Gemiddelde loonstrook valt in januari 2019 hoger uit

Addertje nettolonen

Een ander 'addertje onder het gras' is de belasting op vakantiegeld en bijzondere beloningen, bijvoorbeeld een dertiende maand. De meeste werknemers moeten hier komend jaar meer van inleveren bij de fiscus. Zo betaalt iemand met een modaal inkomen € 3,- meer aan heffingen over deze beloningen dan vorig jaar. Bij twee keer modaal is dat verschil groter dan € 117,-.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi