Nettolonen stijgen, maar kosten ook

MKB
Jordi Smit
De nettolonen van vrijwel alle Nederlanders gaat dit jaar omhoog. Mensen met een laag tot middelhoog inkomen zullen naar verluidt het meest profiteren van de stijging.

Nettolonen stijgen

De stijging van de nettolonen zullen vooral te danken zijn aan een lagere belasting op inkomsten, aldus loonstrookverwerker ADP donderdag. Hogere heffingskortingen en lagere belastingtarieven in de tweede en derde schijf maken dit mogelijk. Werknemers met een modaal inkomen (€ 2.778,- bruto) gaan er netto € 56,- per maand op vooruit. Bij hogere lonen zijn de voordelen minder, omdat de arbeidskorting sneller wordt afgebouwd.

Grootste stijging

Werknemers in de sector metaal en techniek zullen het meest profiteren van de stijging, namelijk € 63,-. Het netto-inkomen van mensen met een minimumloon gaat met € 36,- omhoog. Ambtenaren zullen naar verwachting het minst profiteren.

LEES OOK: Gemiddelde loonstrook valt in januari 2019 hoger uit

Addertje nettolonen

Er zijn echter wel een aantal kleine lettertjes om rekening mee te houden, bijvoorbeeld kijkend naar de dertiende maand. Het gros van de medewerkers zullen hiervan het komend jaar meer moeten inleveren bij de fiscus.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi