Negen mythes over de cloud

Redactie Baaz
Slechts veertien procent van de Nederlandse mkbers weet precies wat cloud computing inhoud. Er zijn een hoop misverstanden.

Slechts veertien procent van de Nederlandse mkb’ers weet precies wat cloud computing inhoud. Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace dat volgende week verschijnt. Cloud computing is een technologie waarmee medewerkers via het internet een beroep kunnen doen op meerdere servers. Deze servers staan in het datacenter van hun hostingprovider, waardoor ze er zelf geen omkijken naar hebben. Dit beperkt capaciteitsproblemen tot een minimum en garandeert de toegang tot bijvoorbeeld websites.
 
1. Mythe: de cloud is niet veilig
Waarheid: cloud computing is net zo veilig als elke andere technologie – het beveiligingniveau is afhankelijk van de implementatie van de veiligheidprocedures. Net als bij andere technologieën moeten de beveiligingsrisico’s in kaart worden gebracht en geëlimineerd worden, maar dat maakt de cloud niet minder veilig dan traditionele IT.

2. Mythe: er kleven privacyrisico’s aan de cloud
Waarheid: dit is typisch een geval van geruchtenverspreiding door cloud-sceptici. Onze data wordt al jaren opgeslagen op het internet. Denk hierbij aan webmail en online winkelen. Op welke manier data ook gedeeld wordt, er is altijd een risico op privacyschending – cd’s en papieren documenten zijn bijvoorbeeld niet minder gevoelig dan online data.

3. Mythe: de cloud is slechts een buzz-word
Waarheid: ook al praat iedereen tegenwoordig over cloud computing, deze technologie is niet in van de een op de andere dag ontstaan. Het heeft zich in het afgelopen decennium langzaam maar gestaag ontwikkeld. Applicaties zoals e-mail bestaan al jaren op het web. Cloud computing is eenvoudigweg de term voor de volwassen versie van dit soort technologieën gepaard met de grote aanwezigheid van internet.

4. Mythe: de cloud is niet betrouwbaar
Waarheid: de cloud is net zo betrouwbaar als de cloud-provider die de dienst levert. Gevestigde spelers die beschikbaarheid garanderen bevestigen betrouwbaarheid. In essentie is de cloud net zo betrouwbaar als een willekeurige internetsite. Uitval kan voorkomen, maar het gaat erom hoe snel  de cloud is gebackupt en weer in de lucht is.

5. Mythe: voor cloud-aanbieders geldt: hoe groter hoe beter
Waarheid: groter is niet altijd beter. Elke cloud-aanbieder dient beoordeeld te worden op zijn reputatie en track record, niet op omvang. Nu de cloud snel aan populariteit wint, zullen er meer cloud-providers op de markt komen. Bedrijven die de beste technologie aanbieden met bijbehorend doorlopend advies zijn de beste keuze.

6. Mythe: de cloud is het antwoord op alles
Waarheid: de cloud is geen toverdrankje of oplossing voor alle technologische problemen. Sommige applicaties zijn geschikter voor de cloud dan andere – bijvoorbeeld de systemen die niet cruciaal voor de business zijn of te maken hebben met klantcontact.  Het is verstandig om eerst de bestaande applicaties te migreren naar de cloud.

7. Mythe: de cloud resulteert altijd in vendor-lock in
Waarheid: sommige aanbieders sluiten bedrijven uit door systemen hun eigendom te maken. Dit kan ze uiteindelijk meer gaan kosten. Andere bedrijven daarentegen bieden een open, transparante cloud met de beste technologie die er te vinden is.

8. Mythe: de cloud is hetzelfde als virtualisatie
Waarheid: virtualisatie is  een volstrekt andere technologie die de manier waarop bedrijven data opslaan en stroom gebruiken compleet heeft veranderd. Het is een basis voor cloud computing en zorgt voor eenvoudigere migratie naar de cloud.

9. Mythe: de cloud is hetzelfde als SaaS
Waarheid: de flexibele levering van software via het internet is een onderdeel van het cloud computing-ecosysteem, maar de cloud omvat veel meer dan alleen SaaS. Cloud computing omvat bijvoorbeeld ook opslagcapaciteit en e-mailfunctionaliteit.
 
BRON: RACKSPACE

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie