Nederlandse ondernemers beter voorbereid op Brexit

Nederlandse ondernemers beter voorbereid op Brexit

Redactie Baaz

De Nederlandse ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk zijn naar eigen zeggen steeds beter voorbereid op de Brexit. Dat heeft de Kamer van Koophandel (KvK) maandag laten weten nadat het hierover een enquête afnam.

Uitkomsten onderzoek

Aangezien het Verenigd Konikrijk een belangrijke handelspartner is voor veel Nederlandse ondernemers, werd hen gevraagd of zij zich goed voorbereid hebben op een Brexit en wat hun verwachtingen zijn. Voor het onderzoek zijn 213 ondernemers ondervraagd. Ongeveer een jaar geleden zei 39 procent van de ondernemers niet goed voorbereid te zijn op het vertrek van Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Inmiddels ligt dat aantal een stuk lager, namelijk op zo’n 14 procent.

32 procent van de ondernemers zegt zelfs goed voorbereid te zijn op een Brexit, een zeer positief cijfer als je kijkt naar het jaar ervoor. Een jaar geleden zei namelijk nog maar 15 procent voorbereid te zijn op het Britse vertrek uit de EU. Ongeveer de helft van de ondervraagde ondernemers zegt enigszins voorbereid te zijn. De Kamer van Koophandel adviseert ondernemers die zeggen nog niet goed genoeg voorbereid te zijn, te kijken naar tips via de daarvoor bestaande online loketten, rekening te houden met schommelende prijzen en producteisen én eventueel hun voorraad te vergroten. 

LEES OOK: Japan weerhoudt Verenigd Koninkrijk van no deal-Brexit

Verwachte uitslag Brexit

Ook werd er in de enquête gevraagd wat de ondernemers als uiteindelijk Brexit-uitslag verwachten. Daarbij denkt 24 procent van de ondernemers dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft. 31 procent denkt dat het Verenigd Koninkrijk zonder overeenkomst uit de EU stapt en 37 procent verwacht dat er wél afspraken worden gemaakt. 

Tot nu toe is de nieuwe deadline voor een Brexit 31 oktober, nadat deze datum steeds uitgesteld werd. Daarnaast zijn de onderhandelingen met de Europese Unie gestaakt toen premier Theresa May bekendmaakte dat ze af zou treden. Verwacht wordt dat zij opgevolgd wordt door Boris Johnson, oud-minister van Buitenlandse Zaken, of door Jeremy Hunt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie