Nederlandse health-techstartup Castor EDC haalt ruim 5 miljoen op

Bart Remmers
Castor EDC, een van de snelst groeiende Nederlandse health-techstartups die het proces van medisch onderzoek wil versnellen met behulp van gebruiksvriendelijke technologie, kondigt een Series A-ronde aan van €5,3 miljoen.

Deze financieringsronde wordt geleid door INKEF Capital, een investeringsmaatschappij die zich richt op technologie en de gezondheidszorg. Ook nemen enkele angel investors deel in de ronde. 

'Medische data is ’s werelds meest waardevolle bezit, maar het wordt verspild door de wijze waarop onderzoek wordt uitgevoerd,' aldus Derk Arts, oprichter en CEO van Castor EDC. 'Met Castor hebben wij een geavanceerd, gebruiksvriendelijk electronic data capture-platform gebouwd dat wij aan iedereen in de medische wereld ter beschikking willen stellen. Onderzoekers kunnen met ons systeem het complete proces rondom clinical trials stroomlijnen, waardoor ze het volledige potentieel van hun onderzoeksgegevens kunnen benutten.'

Importeren, exporteren en analyseren

Het platform stelt onderzoekers in staat om formulieren op te stellen om gegevens te verzamelen, samen te werken met collega’s, patiënten uit te nodigen voor vragenlijsten, gegevens te importeren, exporteren en analyseren in een beveiligde, compliant cloud-omgeving, zonder uitgebreide training of technische kennis.

Door onderzoekers te helpen bij het standaardiseren van hun gegevens met behulp van machine learning krijgt Castor de beschikking over de grootste, meest uitgebreide, distributed medische onderzoeksdataset ter wereld. 'Dit zorgt ervoor dat de medische community veel sneller dan ooit tevoren mogelijke behandelingen voor ziektes kan ontdekken,' zegt Derk.

Derde grote samenwerking

De financieringsronde volgt op de derde grote samenwerking die Castor heeft gesloten met een groot Academisch Ziekenhuis en zal worden aangewend om uit te breiden naar de Verenigde Staten, naast voor de doorontwikkeling van het onderzoeksplatform.

Derk: 'We richten ons op het ontwikkelen van onze technologie om de grootst mogelijke impact te maken op medisch onderzoek door volledig mobile workflows, meer integraties met Elektrisch Patiëntendossiers (EPD’s) te bieden en de patiënt de volledige controle te geven met onze dynamische consent-module, genaamd MyConsent. Dat laatste is een cruciale oplossing voor een van de grootste problemen bij medisch onderzoek, namelijk het werven van nieuwe patiënten.'

Castor EDC

De Nederlandse startup Castor EDC, opgericht in 2012, is een electronic data capture-systeem voor medisch onderzoek dat meer dan 100% per jaar groeit. Op het hoofdkantoor in Amsterdam en binnenkort een nieuw te openen kantoor in Boston (VS) telt Castor intussen ruim 30 werknemers. Het platform bevat inmiddels ruim 3000 onderzoeken en heeft 20.000 gebruikers bij meer dan 1000 instellingen zoals het AMC (Amsterdam), Radboudumc (Nijmegen), UKE (Hamburg) en King’s College Hospital (Londen).
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart