Nederlandse bedrijven hebben uitzonderlijk hoge energierekeningen
Vooral grootgebruikers betalen de hoofdprijs

Nederlandse bedrijven hebben uitzonderlijk hoge energierekeningen

Redactie Baaz

In vergelijking met Duitsland betaalt het Nederlandse bedrijfsleven zo'n vijfhonderd miljoen euro meer.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van een overzicht van elektriciteitsbeurs APX dat keek naar de gemiddelde handelsprijzen die stroomproducenten en afnemers dagelijks overeenkomen. De conclusie is dat Nederlandse bedrijven in vergelijking met Duitsland, België en Frankrijk veruit de meeste centen neerleggen voor hun stroomvoorziening. In Duitsland ben je het goedkoopst uit.

Vooral grootgebruikers betalen de hoofdprijs, weet de krant te melden. Zij betalen vaak een derde meer dan hun Duitse collega's wat samen neerkomt op zo'n vijfhonderd miljoen euro per jaar. De reden voor het grote verschil is het overschot aan zon- en windenergie dat in Duitsland is ontstaan waardoor deze energie voor lagere prijzen van de hand wordt gedaan. Logisch zou het zijn als Nederland die goedkope energie bij de buren haalt, maar dat laten de huidige verbindingen maar mondjesmaat toe.

In Nederland is er een door de overheid maximaal energieverbruik vastgesteld. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruiken zijn verplicht maatregelen te nemen. Als je als bedrijf jaarlijks meer dan 200.000 kWh stroom of 75.000 m3 gas gebruikt, kan de gemeente bovendien eisen dat je een energiebesparingsonderzoek uitvoert.

Wat kun je doen?

Zelf een verbinding aanleggen naar Duitsland zal niet gaan, beter kun je daarom maatregelen treffen om zo energiezuinig mogelijk te ondernemen. Hierbij kun je drie peilers in het oog houden: Verwarming, verlichting en ventilatie.

Vooral bij grote bedrijven nemen verwarmkosten nogal een groot deel van de balans voor hun rekening. Manieren om die kosten omlaag te brengen zijn vaak simpel en vergen vooral bereidheid van werknemers om mee te werken. Bouwkundige aanpassingen vragen uiteraard om wat meer investering, net als de aanschaf van energiezuinige installaties als ventilatie- en verwarmingssystemen.

Wil je wat meer inzicht krijgen in je energieverbruik dan zijn er online talloze aanbieders te vinden die een energiecheck voor je uitvoeren. Het Energiecentrum heeft bijvoorbeeld zo'n scan beschikbaar waarmee je kunt zien wat je huidige energieverbruik is en hoe je kunt besparen op bijvoorbeeld verlichting, verwarming en productkoeling. Ook krijgt je een benchmark te zien, een vergelijking van je energieverbruik met bedrijven binnen je branche.

Makkelijke tips?

  • Zet computers en ander apparatuur uit na gebruik, laat ze dus niet op de sluimerstand de nacht doorbrengen

  • Niemand in de kamer? Licht uit.

  • 's Ochtends zet je vaak nog even het licht aan. Vergeet het niet uit te schakelen als het daglicht voldoende is.

  • Heb je airco in bedrijfsruimten? Zorg dan voor zonwering zodat de airco niet extra hard hoeft te werken.

  • Dat geldt andersom natuurlijk ook: zorg dat de ramen gesloten zijn bij een loeiende kachel en sluit tussendeuren zoveel mogelijk om de warmte vast te houden.

  • Zorg dat de radiatoren hun warmte makkelijk kunnen verspreiden. Plaats er dus geen spullen of jassen voor.

  • Laat de kraan niet onnodig lopen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie