Nederlands Cyber Collectief lanceert Eerste Hulp bij een Hack

Jeroen van Onselen
Niet te missen voor het bedrijfsleven van nu: de zojuist uitgekomen Eerste Hulp bij een Hack. En nu maar duimen dat je het nooit nodig hebt.

In fatsoenlijk Nederlands, het algemeen stappenplan voor bedrijven die zijn gehackt.

Het Nederlands Cyber Collectief en vele partners ontwikkelden de Eerste Hulp bij een Hack (E.H.B.H.).

De E.H.B.H is een algemeen spoed-advies voor slachtoffers van een hack. Het zijn de voornaamste maatregelen die je à la minute zelf kunt nemen om schade te beperken en herhaling te voorkomen. De E.H.B.H is overzichtelijk en stap voor stap terug te vinden op een gratis poster.

Het is voor het eerst dat er een algemeen advies voor het omgaan met hacks is geformuleerd.

Paniek

’Veel mensen raken bij een hack in paniek en zetten abrupt de computer uit,’ zo merkte Kokke van der Werf, directeur van Het Collectief.

’Het is vreemd dat er nog geen algemeen advies was. Iedere Nederlander zou in een fractie van een seconde moeten weten wat te doen bij een hack. Volgens ons is die bewustwording essentieel.’

Algemene kennis

De E.H.B.H.-poster is gratis op te vragen per post of te downloaden. Het Collectief hoopt hem bij veel kantoren aan de muur te zien. ’Zo laat je je medewerkers én klanten zien dat je cyberveiligheid serieus neemt,’ aldus Kokke. ’De rust bewaren en de juiste stappen zetten. Daar draait het om. Niet alleen om de schade te beperken, maar ook om de oorzaak te vinden om zo herhaling te voorkomen.’

Samenwerking binnen de sector

De stappen van de E.H.B.H. zijn in overleg tussen verschillende stakeholders opgesteld. Ze worden onderschreven door onder andere:

  • ESET Nederland 
  • Nationale-Nederlanden 
  • Solv Advocaten 
  • Winmag Pro
  • Meld Misdaad Anoniem

Cyberwacht

Het Collectief lanceerde eerder al de Cyberwacht; een spoeddienst voor gehackte bedrijven. De Cyberwacht helpt hen veelal gratis. De dienst beperkt schade, onderzoekt oorzaken en verwijdert, indien mogelijk, malafide software. Het noodnummer van de Cyberwacht is opgenomen in het E.H.B.H.-stappenplan.

 De E.H.B.H.-stappen zijn voor iedereen te downloaden en de poster is gratis op te vragen per post.

afbeelding van Jeroen van Onselen

Jeroen van Onselen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jeroen