Nederlands bedrijfsleven scoort 6,1 op ondernemerschap…
'Een topondernemer is te vergelijken met een topsporter'

Nederlands bedrijfsleven scoort 6,1 op ondernemerschap…

Redactie Baaz
Nederlandse bedrijven scoren maar matig op het gebied van ondernemerschap en dreigen de aansluiting met omringende landen verder te verliezen. Ze krijgen maar een 6,1, zo blijkt uit de 'Erasmus Ondernemerschapsindex 2013'.

Nou, daar gaan mijn haren als ondernemer, en vele ondernemers met mij, toch recht van overeind staan. Nu kunnen we de onderzoeksmethode gaan aanvechten en op z’n Hollands gaan wijzen, maar beter is om te kijken hoe we dit positief kunnen veranderen.

Topsport

Welke ingrediënten zijn er nodig om goed te scoren als ondernemer? Dat zijn er nogal wat: lef, visie, missie, organisatievermogen, leidinggevend vermogen, goede marktoriëntatie, financiele vaardigheid, doorzettingsvermogen en ga zo maar door. Een topondernemer is te vergelijken met een topsporter. Waarom bereikt de ene sporter de top en blijft een ander hangen in middelmatigheid? Kijk maar eens naar bovengenoemde ingrediënten en je krijgt al snel een duidelijk beeld.

Topsporters en topondernemers hebben een doel, waar ze knetterhard voor willen gaan. Uiteraard speelt aanleg ook een rol, maar het is vooral veel vallen, opstaan en weer doorgaan. Al doende leert men, maar ook speelt mee dat het ondernemerschap of het sportmanschap al vroeg met de paplepel wordt meegegeven.

Opa en oma

Kijk ik naar mijn eigen ondernemerschap, dan zie ik het voorbeeld van mijn grootouders. Mijn ene opa was aannemer en de andere was slager. Mijn beide oma's waren de managers, niet alleen van het huishouden, maar ook van de financiële kant van de bedrijven. Als kleine uk, trok mij de dynamiek, energie en het onvoorspelbare altijd aan. Een bezoekje aan mijn grootouders was nooit saai. Ze waren keiharde werkers, maar ook echte levensgenieters. Dat doet mij ook meteen denken aan een goede vriend van mij, Arko van Brakel, een topondernemer en één van de eerste internetmiljonairs van Nederland. Zijn motto is: work hard, play hard and rest hard! Zo waar en heerlijk om iedere dag toe te passen.

Let's go for it!

Maar wat nu als jij de eerste generatie ondernemer wilt worden binnen de familie? Dan zou het maar al te mooi zijn als ondernemerschap verankerd zou zijn binnen ons onderwijssysteem. Al doende leert men en als alle kinderen in Nederland vanaf morgen laagdrempelig kennis kunnen maken met het ondernemerschap, weet ik zeker dat Nederland over vijftien jaar Europees kampioen Ondernemen zal worden met een 9 als rapportcijfer. Het begint met setting goals; let’s go for it!

Over Jacqueline Zuidweg

Jacqueline Zuidweg (1965) is oprichter en directeur van Zuidweg & Partners B.V., én Zakenvrouw van het Jaar 2012. Toen zij als juriste bij een adviesbureau voor het mkb constateerde dat er in Nederland geen goede schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers was, startte zij Zuidweg & Partners B.V. In 2012 werd zij uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar en sinds dit jaar is Jacqueline bestuurslid van Stichting Jong Ondernemen ter stimulering van het ondernemerschap in het onderwijs. Van haar hand verscheen het boek 'Vallen, opstaan en weer doorgaan!'.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie