Nederland telt steeds meer startende ondernemers

Fenna Kiebert
Er zijn steeds meer ondernemers in Nederland te vinden. De Kamer van Koophandel (KVK) heeft het afgelopen halfjaar 11 procent meer startende ondernemers geregistreerd dan in het jaar daarvoor. Door deze stijging waren er op 1 juli 2019 precies 1.956.396 ondernemingen ingeschreven bij de KVK.

De groei van het aantal ondernemers komt vooral door de vele ZZP'ers die er elk jaar bijkomen. Het aantal fulltime-werkende ZZP'ers nam met zo’n 8 procent toe en het aantal parttime ZZP'ers steeg zelfs met 25 procent. Ook het aantal ZZP’ers dat stopte was minder dan vorig jaar: er waren 2.757 ZZP’ers minder die stopten met hun onderneming. 

LEES OOK: 9 manieren om slimmer en innovatiever te ondernemen

Volgens de wet heb je een onderneming en mag je jezelf een ondernemer noemen als je zelfstandig goederen en/of diensten levert aan andere mensen, met als doel winst te maken.

Online winkel 

Startende ondernemers doen het goed en durven het in elke sector aan, maar vooral in de detailhandel en in de horeca groeide het aantal ondernemingen aanzienlijk. Naast de fysieke winkels en ondernemingen waren er in het afgelopen halfjaar ook steeds meer ondernemers die kozen voor een online winkel. Daar was in het eerste halfjaar van 2019 een stijging van maar liefst 92 procent te zien.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna