Nederland heeft een van de laagste percentages werkloosheid van de EU

Ruben den Boer
Je kunt veel zeggen over de Nederlandse arbeidsmarkt, maar op het gebied van werkeloosheid doen we het heel goed. Die werkeloosheid is er namelijk bijna niet. 3,5 procent van de arbeidsgeschikte Nederlanders zit zonder werk, daarmee heeft Nederland de op twee na laagste werkloosheid van de EU.

Binnen de EU hebben alleen Tsjechië en Duitsland een lagere werkloosheid. Daar is de werkloosheid namelijk respectievelijk 1,9 procent en 3,3 procent. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Eurostat (cijfers over november 2017). In oktober 2018 stond Nederland nog op de vijfde plaats in deze lijst.

Het gemiddelde seizoensgecorrigeerde werkloosheidspercentage binnen de EU was 7,9 procent, dat is 1,8 procentpunt lager dan in november 2017. Daarmee heeft de Europese Unie het laagste werkloosheidspercentage sinds oktober 2008 te pakken.

Lagere werkloosheid, hogere lonen

ING-analist Bert Colijn stelt dat de lonen waarschijnlijk blijven stijgen dankzij de lage werkloosheid en dat dat voor bedrijven een steeds groter probleem wordt. ‘Door de economische onzekerheid zijn bedrijven terughoudend in het doorberekenen van de hogere lonen in de prijzen. Daardoor zien ze hun marges verder krimpen’, aldus Colijn.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben