Nationale Ondernemersdag: ‘Kies voor ondernemers, kies voor onze plannen’
Nationale Ondernemersdag: ‘Kies voor ondernemers, kies voor onze plannen’

Nationale Ondernemersdag: ‘Kies voor ondernemers, kies voor onze plannen’

Redactie Baaz

De Nationale Ondernemersdag, een initiatief van ONL, werd op donderdag 10 september voor de eerste keer georganiseerd. Deze dag kwamen ruim vierhonderd ondernemers in Den Haag bij elkaar om over de toekomst van ondernemen in Nederland te praten.

In de tent op Het Plein in Den Haag verzamelden zich honderden ondernemers om De Nationale Ondernemersdag bij te wonen. Deze dag werd geopend door initiatiefnemer Hans Biesheuvel. Daarna volgde een interessante en inspirerende sessie door Adjiedj Bakas, een van de schaduwministers. Hij praatte de zaal bij over trends in het mkb. Ondernemers moeten volgens hem creatief en niet bang zijn voor nieuwe technologie. ‘Je móet mee. Je moet niet bang zijn, leer ervan. Wie niet innoveert gaat dood’, zo vertelde hij. Daarnaast is hij van mening dat ondernemers meer moeten lummelen en gekker moeten zijn. ‘Maar niet zo gek als Mr. Bean’, voegde hij er meteen aan toe. De zaal luisterde aandachtig naar zijn sessie, want hij bracht het op een leuke, enthousiaste en soms grappige manier. De filmpjes die zijn verhaal ondersteunden, maakten het geheel compleet.

Jobkillers

Het werd al snel wat serieuzer toen Willem Vermeend met dagvoorzitter Hella Hueck in gesprek ging over de jobkillers. ‘De lasten voor ondernemers moeten drastisch omlaag, het vaste arbeidscontract moet op de schop en de twee jaar doorbetaling bij ziekte moet per direct worden afgeschaft’, aldus Willem. Hij verwacht dat in de toekomst grote ondernemingen afslanken en dat kleine ondernemingen groeien. ‘Veel jongeren die nu afstuderen worden ondernemer. Alleen velen hebben dat nog niet in de gaten, dat moet veranderen.’ Aan de ondernemers in de zaal werd ook gevraagd wat zij jobkillers vinden, enkele antwoorden die op het scherm verschenen, waren: pensioen, belasting, flexwet, de overheid en transitievergoeding. Willem erkende dat vergaande beperkingen van regels nodig is om Nederland weer echt ondernemend te maken.

Schaduwbegroting

Het hoogtepunt van de dag was de overhandiging van de ONL-schaduwbegroting, het ondernemers alternatief voor de Prinsjesdagplannen, aan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Hij nam deze begroting, die door veertien schaduwministers is samengesteld, met veel enthousiasme in ontvangst. Het was eigenlijk de bedoeling dat Jeroen Dijsselbloem de plannen in ontvangst nam, maar hij was verhinderd. ‘Dit is geen klaagzang, maar het zijn onze ideeën hoe ondernemen in Nederland beter kan. Het is payback time. Kies voor ondernemers, kies voor onze plannen’, zei Hans Biesheuvel toen hij de begroting aan Wiebes overhandigde. Wiebes kreeg de zaal aan het lachen door te zeggen: ‘De begroting is gelekt, dus ik weet al wat erin staat.’  Hij vond het een gedegen en goed doordacht plan en vertelde dat een aantal zaken hem wel bevallen.

In de begroting staan onder meer nog tien concrete maatregelen:

  • Crisisbelasting terug naar ondernemers
  • Verlagen Collectieve Lastendruk met 50 miljard
  • Verdubbeling van investeringen in innovatie
  • Binnen zeven jaar alle aardgasbaten in een Toekomstfonds
  • Minister van Ondernemerschap en Afschaffen aanstellen
  • Vaste arbeidscontracten afschaffen
  • Pensioenleeftijd afschaffen/ AOW wordt Algemene Ontwikkelingswet
  • Wet Werk en Zekerheid van tafel
  • Afschaffen Algemeen Verbindend Verklaring cao’s
  • UWV wordt ontwikkelingsinstelling

Van laf naar lef

Ondernemend Nederland heeft zich deze dag verenigd om een serieuze agenda op tafel te leggen. Met deze plannen gaat ONL de Tweede Kamer en het kabinet wakker schudden voor een beter ondernemersklimaat. Hans: ‘We moeten van laf naar lef! We gaan door en komen terug. Volgend jaar en het jaar daarop. Net zolang tot we de politieke agenda naar onze hand hebben gezet. Ondernemend Nederland is dé banenmotor van ons land. Creëer als politiek perspectief en een stimulerende omgeving, dan gaan ondernemers vanzelf weer écht investeren en durven ze ook weer werknemers aan te nemen.’

Aan het einde van de Nationale Ondernemersdag werd Wim van der Leegte (ceo VDL-group) uitgeroepen tot dé Nationale Ondernemer 2015.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie