Nationale feestdagen: verplicht vrij?
Moet je personeel wel of niet vrij geven?

Nationale feestdagen: verplicht vrij?

Redactie Baaz
Naast de religieuze feestdagen telt Nederland ook twee nationale feestdagen. Die liggen beide in het verschiet, zo is Koningsdag op 26 april en Bevrijdingsdag op 5 mei. Dit roept bij ondernemers vaak de vraag op, moet je je werknemers verplicht vrij geven?

Koningsdag

Strikt kijkend naar de wet is Koningsdag geen vrije dag. Toch geniet werkend Nederland doorgaans wel van een doorbetaalde vrije dag. Dat komt omdat de meeste CAO΄s dit zo geregeld hebben. In sommige branches gelden uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan een horecabranche, maar daar zitten wel regels aan vast. Je mag je personeel bijvoorbeeld nooit alle feestdagen laten werken.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag, standaard op 5 mei, is eens per vijf jaar een officiële feestdag. Dit was voor het laatst het geval in 2010. Het is echter niet zo dat dit ook altijd een doorbetaalde vrije dag is, hoewel dat wel in bijna alle CAO΄s zo is vastgelegd. In de andere jaren zijn werknemers in principe niet vrij. Althans, zolang jullie hier zelf geen vrije dag van maken. Je mag de vrije dagen niet van het saldo vakantiedagen van je personeel aftrekken als jij zelf hebt besloten om jouw personeel vrij te geven of als het een lustrumjaar is en de CAO die van toepassing is dit verplicht stelt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie