MVO begint bij de bedrijfsfiets

MVO begint bij de bedrijfsfiets

MVO
Redactie Baaz

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet weggelegd voor de ‘grote jongens’. Nederland kent tal van mogelijkheden om klein te beginnen met het controleren van jouw ecologische en maatschappelijke voetafdruk. Het aanbieden van een bedrijfsfiets aan personeel is vrijwel onvoorwaardelijk en kent grootse voordelen, zowel voor het commerciële succes van een onderneming als de duurzaamheid van onze aardbol.

In een ideale wereld voorzien we iedere medewerker van een bedrijfsfiets, gooien we het autovervoer op de schroothoop en stoppen we geheel met het uitstoten van CO2. Een ideaalplaatje, want niet iedere medewerker woont nabij de zaak en het is niet altijd in oogopslag de investering waard om zomaar tot aankoop van tientallen fietsen over te gaan. De afstand van personeel is echter geen bezwaar, want schenk je medewerkers een fiets, dan houdt niets je tegen om gebruik buiten werk toe te staan.

Productiviteit

Omdat niet iedereen de persoonlijke investeringsruimte heeft om een juiste fiets te kopen, kent niet iedereen de gezondheidsvoordelen van fietsen: gezondheidsvoordelen die niet uitsluitend lichamelijk naar voren komen. Beweging verbetert de onderdelen van onze hersens die stresshormonen remmen. Rijdt een medewerker rond vijf uur weg van de zaak, pakt diegene vóór het boodschappen doen de fiets, dan zal de korte fietsrit een veel positievere invloed hebben op de volgende werkdag dan een extra paar minuten in de auto. De medewerker voelt zich beter, productiviteit vergroot.

Werknemers die wél dichtbij genoeg wonen om de fiets naar werk te pakken zullen geen last ondervinden van filerijden en CO2-uitstoot gigantisch verlagen. Ervan uitgaand dat de auto vervolgens uitsluitend ’s weekends en ’s avonds gebruikt wordt, kan uitstoot tot honderdmaal minder zijn bij het gebruik van een fiets voor reizen richting en van werk. Bij Vink Lisse vindt men voordelige bedrijfsfietsen die de gezondheid van een medewerker verbeteren.

Fiscaal | Bedrijfsfiets

Gebruikt een medewerker de bedrijfsfiets voor werktochten, dan is deze 120 procent fiscaal aftrekbaar. Daarnaast worden bedrijfsfietsen die gebruikt worden voor werk gezien als bedrijfsvermogen. Terwijl een bedrijfsfiets van € 2.000,- in de realiteit € 1.000,- kan kosten, met dank aan afschrijving en investeringsaftrek, is het belangrijk je te beseffen dat die € 1.000,- nog altijd uit de portemonnee van het bedrijf komt. Dit bedrag is echter niet besteed omwegen MVO, dit bedrag is met gemak terug te verdienen.

Recentelijk onderzoek wijst uit dat fietsende medewerkers twee dagen minder ziek zijn per jaar dan niet-fietsend personeel. Zoals genoemd zijn fietsers productiever, fitter en bovendien zal je nooit genoodzaakt zijn om aanvullende parkeerplekken te faciliteren. Schakel je bedrijfsfietsen in als onderdeel van een loyaliteitsprogramma, bijvoorbeeld door fulltime medewerkers op de lange termijn met een fiets te belonen, dan verhoog je bovendien de binding van jouw personeel met het bedrijf. Reken je deze voordelen een jaar of drie door, dan zal de gemiddelde bedrijfsfiets terugverdiend zijn en geniet je daarbovenop van de MVO-aspecten die uitstootvrij vervoer met zich meebrengt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie