Motivatie verschilt per generatie

Motivatie verschilt per generatie

Redactie Baaz
De leeftijd van een werknemer speelt lang niet altijd een rol. Wel kent elke generatie zijn eigen sterktes, zwaktes, motivaties, ambities en behoeften.

Door het gemeenschappelijk gedrag per generatie te herkennen kun je als ondernemer profiteren. We leggen de babyboomers, generatie X en generatie Y onder de loep.

Babyboomers

Babyboomers bereiken langzamerhand de oorspronkelijke pensioenleeftijd. Doordat zij door de economische crisis een paar jaar langer moeten werken, kampen ze vaak met teleurstelling. De bijbehorende zorgen moeten niet te licht worden opgenomen, want deze generatie kan – zolang het duurt - nog van onschatbare waarde zijn.  Babyboomers zijn loyaal, hebben sterke managementskills en een goede werkethiek. Met hun ervaring kunnen zij grillige millennials de weg leiden in de bedrijfswereld. Deze generatie floreert in een omgeving met veel vrijheid en onafhankelijkheid.

Generatie X

Generatie X groeide op tijdens de opkomst van moderne technologie en is dus behendig met internet. Door het gebrek aan streng ouderlijk toezicht tijdens hun jeugd zijn ze zelfstandig en deinzen ze niet terug voor risico’s. Generatie X is doorgaans ondernemend, maar gelooft heilig in een goede werk/leven-balans. Zonder die vrijheid of genoeg bevrediging van hun behoeften, zoeken ze hun heil snel ergens anders.

Generatie Y

Generatie Y kreeg het net als de babyboomers zwaar te verduren door de economische recessie. Hierdoor zijn ze doorgaans lang niet zo loyaal als vorige generaties, maar staan ze altijd open voor nieuwe uitdagingen. Generatie Y is pragmatisch en hardwerkend. Als ondernemer motiveer je deze generatie het best door ze genoeg interne mogelijkheden om door te groeien of bij te leren,generatie  te bieden. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie