Motiv lanceert Motiv mSafe

Redactie Baaz
Nieuwe dienst biedt optimaal beveiligde bestandsuitwisseling via internet.

Persbericht:

IJsselstein, 21 februari 2013 – ICT Security-specialist Motiv lanceert mSafe. Deze nieuwe dienst voorziet in maximaal beveiligde bestandsuitwisseling via internet. Met mSafe zijn bestanden tot 10 GB veilig te delen met geautoriseerde gebruikers.
Bestandsuitwisselingdiensten en publieke opslagvoorzieningen als DropBox, WeTransfer, SkyDrive en Google Drive zijn in korte tijd populair geworden. Gebruikers delen via deze diensten bestanden die te groot zijn om via e-mail te versturen en slaan er hun data op. Deze diensten zijn sterk gericht op de consumentenmarkt en minder geschikt voor gebruik in zakelijke omgevingen. Zo is er het risico dat derden bestanden afluisteren of onderscheppen. Ook kan het gebeuren dat gebruikers bestanden verkeerd adresseren.

mSafe is speciaal ontwikkeld voor de zakelijke markt, voor bijvoorbeeld het uitwisselen van personeelsdossiers, medische dossiers of financiële informatie. Uitgangspunten zijn maximale veiligheid en betrouwbaarheid. Motiv draagt zorg voor de beveiliging van de uitgewisselde bestanden en voorkomt oneigenlijk gebruik van het platform door de dienst continu te bewaken.

Hoe werkt mSafe?

De basis van mSafe is een werkruimte die een organisatie bijvoorbeeld per project, klant of contactpersoon aanmaakt. Aan deze virtuele folder koppelt de beheerder of eigenaar gebruikers die op de werkruimte inloggen met behulp van een gebruikersnaam (e-mailadres), wachtwoord en een eenmalige code. Zij krijgen deze code via een sms-bericht binnen.

Gebruikers kunnen vervolgens bestanden uploaden naar de werkruimte. Deze bestanden komen eerst in een quarantaineomgeving waar Motiv ze scant op malware. Daarna krijgen de gebruikers automatisch per e-mail een melding van de upload. De dienst is volledig webgebaseerd en vereist geen installatie van software; alleen bestanden groter dan 100 MB vereisen een plug-in van Microsoft Silverlight.

Uiterst veilig

Door de combinatie van gebruikersnaam, wachtwoord en sms-code zijn gebruikers van mSafe verzekerd van sterke authenticatie. Daarnaast voorziet de dienst in standaardversleuteling van zowel de uitwisseling als de opslag van digitale bestanden.

Iedere werkruimte heeft een ‘bewaartijd’, waarna de ruimte wordt verwijderd. De standaardinstelling is dertig dagen. Dit is door de klant aan te passen.

Business en Business +

Motiv levert mSafe in twee varianten: Business en Business +. De Business-variant is een 100% cloudoplossing waarbij Motiv zorgt voor secure hosting in de twee eigen datacenterlocaties, die worden ingehuurd bij een datacenterexploitant in Nederland. Hierdoor worden alle bestanden gegarandeerd in Nederland opgeslagen. Motiv monitort de omgeving continu op handelingen zoals inloggen, downloaden, uploaden en het aanmaken van een werkruimte. Beheerders krijgen wekelijks of maandelijks een overzicht van alle transacties binnen de werkruimte. Business + is de maatwerkvariant, waarmee mSafe als klantinterne oplossing wordt gepositioneerd.

Motiv biedt ook diensten voor het veilig en versleuteld versturen van bestanden via e-mail. Een dienst als Cryptshare biedt hierin een oplossing. Waar bij mSafe bestanden worden uitgewisseld via een online werkruimte maakt Cryptshare gebruik van de Cryptshare-server. Hierbij worden de bestanden niet op de mailserver opgeslagen maar op de Cryptshare-server. Deze server staat binnen het netwerk van de gebruiker achter de firewall in de DMZ. De bestanden worden daar met een AES-versleuteling opgeslagen terwijl zowel de upload als de download via SSL-verbindingen verlopen. Daarmee is Cryptshare evenals mSafe een high-end security-oplossing die organisaties in staat stelt om grote bestanden veilig te versturen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie