More data, more problems: rake vragen op Exact Live 2019

Geert van der Klugt
Exact Live 2019 was de kers op een indrukwekkende taart aan succesvolle, voorgaande edities. Het jaarlijkse evenement voor gebruikers, medewerkers en partners van softwareontwikkelaar Exact vond op 2 oktober plaats. Wij waren, samen met meer dan 6.000 mede-cijferhelden, van de partij.

De juiste beslissingen neem je op basis van cijfers. Dat is een kerndeel van de visie die bij Exact, Nederlands grootste en meest toonaangevende softwareontwikkelaar voor accountants en ondernemers, centraal staat. Op tal van vlakken ondersteunt Exact dan ook in het registreerbaar, leesbaar, toegankelijk en verwerkbaar maken van bedrijfsinformatie die ertoe doet. Dat resulteert voor de honderdduizenden gebruikers van Exact onder andere in de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van software die jaar in jaar uit de samenwerking tussen accountants en ondernemers versoepelt. Software die financiële registratie efficiënt inricht en die cijfers en advies ter beschikking stelt voor het maken van de juiste bedrijfsbeslissingen.

Keuzes

Naarmate technologie meer mogelijkheden biedt, komt een softwareontwikkelaar als Exact – net zoals jij - voor keuzes te staan. Anno 2019 gaan de mogelijkheden dusdanig ver dat artificial intelligence en machine learning niet alleen een bedrijfsregistratie, maar ook de strategie kunnen sturen. Algoritmes kunnen – in theorie – jouw bedrijf runnen. De vraag is of dat wenselijk is en of we dat verwachten en verlangen van een ontwikkelaar als Exact.

Phill Robinson, CEO van Exact, kent de technologie als geen ander. Weinig personen hebben een verfijnder inzicht op de kansen en risico’s van AI en ML dan de man achter het roer van een schip dat 400.000 Nederlandse MKB’ers van een bedrijfsfundament voorziet. Phill Robinson werd op 2 oktober onder andere door medesprekers Humberto Tan, Ionica Smeets en Ali B vergezeld. Indrukwekkende namen, maar ligt het aan ons dan was Robinson de belangrijkste schakel in het beantwoorden van de centrale vraag van deze editie. Wat gaan we in 2020 anders doen?

Terugblik

Het verband tussen Exact, Phill Robinson, AI (artificial intelligence), ML (machine learning) en het aanpakken van 2020 wordt pas helder met een juiste context. Die context schetsen we door een aantal van Exacts werkzaamheden en ontwikkelingen in het afgelopen jaar samen te vatten. Al voor de Winter Release ’19, in Nederland een eerste update van zijn soort, liep het verdere automatiseren van bedrijfsprocessen als rode draad door elke batch van vernieuwingen in Exacts oplossingen voor Financials, HR & Payroll en ERP. Met een reden: automatiseren wint in het merendeel van gevallen tijd – en dus, logischerwijs, geld.

Wat dat betreft is ‘No hands accounting’ een tekenend voorbeeld. Deze noemer omschrijft de toepassing van ML om het fiscaal correcte boeken van afschriften in Exacts oplossingen voor boekhouding en accountancy te automatiseren. De toepassing van ML wordt in dezen beperkt tot het wegwerken van menselijke handelingen die als grotendeels vervangbaar kunnen worden beschouwd.

Door No hands accounting verder te ontwikkelen en beschikbaar te stellen, suggereert Exact in feite dat deze handeling – het wegzetten van een bankafschrift in de juiste grootboekrekening – vervangbaar is; deze handeling geautomatiseerd kan worden, zonder daarvoor een stukje menselijke meerwaarde in te hoeven leveren. Dat ML bij uitstek voor dit soort boekingen wordt ingezet, en de uiteindelijk automatisering zich beperkt tot het adviseren van de juiste keuze, is niet aan toeval overgelaten. Onder de streep zal No hands accounting nooit leidend zijn. Op die regel zijn de vele ontwikkelingen in Exacts vele producten geen uitzondering.

Phill Robinson

Exact herkent zijn leiderschapspositie voor het Nederlandse MKB en dat de mogelijkheden die zij doorvoeren benut zullen worden wanneer deze beschikbaar zijn. Dat brengt ons terug bij Exact Live, wat niet alleen een viering van het afgelopen jaar en inspiratiebron voor komend jaar, maar bovendien een hoognodig contactmoment voor gebruikers en partners is. Een contactmoment met de ontwikkelaar van de software die een kern vormt van het dagelijkse leven op de Nederlandse werkvloer. Een contactmoment dat het vertrouwen intact houdt met een ontwikkelaar die niet alleen nu, maar bovendien over tien, vijftig of honderd jaar het beste met de bedrijven van zijn gebruikers – ieder van de 340.000 – voor ogen heeft. Een ontwikkelaar die vooruit kijkt, maar technologie uitsluitend implementeert wanneer dit de bedrijven van zijn gebruikers ten goede komt. Een ontwikkelaar die, blijkt jaar in jaar uit, vertrouwen verdient. Aan het woord: Phill Robinson.

‘Correcte data is een voorwaarde voor het maken van de juiste beslissen. De feiten, en niets minder dan de feiten, zijn gigantisch belangrijk voor ondernemers. Maar gegevens, ofwel data, zijn slechts een basis.

1. Data vullen we aan met context en betekenis, waarna we eindigen met informatie.
2. Aan informatie voegen we ervaring toe, met kennis als resultaat.
3. De laatste stap is de toevoeging van normen en waarden: de uitkomst is wijsheid.

Wijsheid, en niets minder dan wijsheid, leidt tot de juiste keuzes.

Wanneer Machine Learning toegepast wordt op de verwerking van data, leent de technologie zich voor allesbehalve de toevoeging van normen en waarden. Dat houdt in dat de juiste keuzes nooit door Machine Learning, een algoritme, gemaakt kunnen worden. Daarvoor blijft de mens noodzakelijk: het meerekenen van normen en waarden is niet uit te besteden.’ Phill richt zich op de bomvolle zaal. ‘Onze menselijkheid op succesvolle wijze combineren met ontwikkelingen als ML – dat maakt ons cijferhelden.’

Alle presentaties, video's (waaronder de keynotes) en foto's vind je op de onderstaande website.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert