Mogelijk honderd bedrijven naar Nederland door Brexit

Mogelijk honderd bedrijven naar Nederland door Brexit

Redactie Baaz
Rond de honderd buitenlandse bedrijven overwegen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland te verhuizen door de Brexit. Dat zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW tegen de NOS.

5000 tot 10.000 nieuwe banen

Hans de Boer, voorzitter van de organisatie was gisteren in Londen om bedrijven te overtuigen zich in Nederland te vestigen. Door de Brexit zijn het onzekere jaren voor ondernemers in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Boer wordt de uittreding uit de Europese Unie een proces van jaren. Daardoor wordt het voor bedrijven onmogelijk om jaren vooruit te plannen. En dus kijken ze naar mogelijkheden overzee. 

De Boer laat tegen de NOS weten dat een verhuizing van honderd bedrijven, Nederland tussen de 5000 en 10.000 levert. 'En dat zijn goedbetaalde banen'. Volgens de Boer gaat het niet om grote multinationals, maar eerder om het midden- en kleinbedrijf. 

Gunstig vestigingsklimaat in Nederland

Nederland staat in Engeland bekend om zijn goede vestigingsklimaat. Britten kennen de Nederlandse cultuur door jarenlange samenwerking, zoals bij onze energiereus 'Royal Dutch Shell'. Daarnaast heeft ons land een perfecte ligging, goede infrastructuur en zijn we de Engelse taal machtig. Toch liggen er nog een aantal beren op de weg.

Britse voorwaarden

Eerst wachten de Britten de afloop van onze verkiezingen af. Ze willen weten welke kant ons belastingstelsel opgaat. Vergeleken belastingparadijs Ierland betalen ze hier relatief veel winstbelasting. Daarnaast hebben expats nu nog het echt om na verhuizing van het bedrijf, een aantal jaren minder belasting te betalen. Tot een nieuwe regering zijn de die regels nog onzeker.

Naast financiele motieven, speelt ook scholing een rol. Volgens de Boer moeten er in de grote steden meer internationale scholen komen. Er zijn dus nog een aantal hobbels te nemen, alvorens de Britten voor nieuwe banen in Nederland gaan zorgen. 

//nos.nl/artikel/2159525-honderd-bedrijven-willen-naar-nederland-door-brexit.html

 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie