VNO-NCW ziet nuchter Nederland in harde Brexit

Jordi Smit
De Kamers van Koophandel, die samen met VNO-NCW een zogenoemd Brexit-loket hebben geopend, zien in Nederland nog geen stormloop van verontruste ondernemers. In november kreeg het loket volgens de Volkskrant slechts 129 telefoontjes te verwerken.

Geen stijging Brexit-gerelateerde vragen

‘Er is een lichte stijging van het aantal ondernemers dat ons belt met Brexit-gerelateerde vragen. Dat wil niet zeggen dat het er veel zijn: in november ontving het Brexit-loket 129 telefoontjes van ondernemers over de Brexit’, zegt woordvoerder Birgit Oosterhuis van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die de activiteiten coördineert.

Juridische entiteiten

Nederlandse bedrijven zijn niet op grote schaal bezig allerlei juridische entiteiten in Groot-Brittannië (Inc.) op te richten. Andersom is daar ook geen sprake van: Britse bedrijven die een Nederlandse bv of nv willen. Cijfers daarover kan Robert Wichink van de Kamers van Koophandel overigens niet geven. Ook VNO-NVW heeft die niet. ‘We zien bedrijven die hiernaartoe komen vanwege de vestiging van de EMA en ook wel financiële dienstverleners. Maar aantallen heb ik niet’, aldus woordvoerder Edwin van van Scherrenburg.

LEES OOK: Geen deal Brexit kost Nederland ruim twee miljard

Bewust van harde Brexit

VNO-NCW zegt dat grosso modo de helft van de bedrijven die zaken doet met het Verenigd Koninkrijk zich bewust is van de gevolgen van een harde Brexit. ‘Zo’n 18 procent is optimaal voorbereid voor zover dat kan. Er is nog wel erg veel zendingswerk te verrichten, want een deel van de ondernemers moet echt in actie komen.’ Hij noemt onder meer het regelen van een douanenummer, het doorrekenen van de effecten op de kostprijs van de invoerheffingen van de WTO en het bekijken hoe het zit met spullen die van Groot-Brittannië moeten worden ingevoerd om het productieproces draaiend te houden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi