Mobiele werknemers vormen beveiligingsrisico

Redactie Baaz
Bijna drie op de vier flexwerkers realiseren zich niet wat voor beveiligingsrisico's mobiel werken met zich meebrengt. Verder weten ze vaak niet wat ze kunnen doen om de risico's te verkleinen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van het onafhankelijke marktonderzoeksbureau InsightExpress onder 700 mobiele werknemers, in opdracht van Cisco en de National Cyber Security Alliance.

Hoewel de meeste ondervraagden aangeven zich soms bewust te zijn van de gevaren, geeft 28 procent toe dat ze zelden of nooit
stilstaan bij de risicos. Sommige respondenten bekenden zelfs niet te weten dat ze rekening moesten houden met gevaren en hoe ze passende maatregelen moesten nemen. Op de vraag waarom ze zo soepel omgaan met beveiligingsrisicos, gaven de ondervraagde redenen op zoals Beveiliging is niet iets waar ik aan denk, Ik heb haast en het werk moet af of Dat moet de IT-afdeling regelen, niet ik.

Groeiend probleem
En het is een groeiend probleem, aangezien de mobiliteit van werknemers toeneemt, en steeds meer mensen buiten hun kantoor permanent toegang hebben tot bedrijfsinformatie. Ben Gibson, director wireless en mobility solutions bij Cisco: De redeneringen geven aan dat er nog volop mogelijkheden en taken liggen voor IT-bedrijven en - afdelingen om gebruikers bewust te maken van de gevaren. Een goede beveiligingscultuur zorgt voor een goed beveiligingsgedrag.

Uit het onderzoek bleek verder dat eenderde van de mobiele werkers gebruikmaakt van ongeautoriseerde draadloze netwerken, zoals een openstaand netwerk van buren of een publieke hotspot. Daarnaast zegt 44 procent e-mails en bijlagen te openen van onbekende of zelfs verdachte afzenders. Volgens drie kwart van hen komt dat door het kleine formaat van pdas en smartphones, omdat hierop moeilijker een verdachte e-mail is te herkennen dan op het grotere scherm van een laptop.

Bron: Persbericht Cisco

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie